Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

U Prizrenu najavljeno održavanje “Marša mira” povodom 28 godišnjice genocida u Srebrenici nad bošnjačkim civilima u zaštićenoj UN zoni u organizaciji KUD Šarski Behar

Prizren, 08.07.2023
Autor: Berzat Berzati

U Prizrenu je za utorak 11.07.2023 od 14:00 sati najavljen “Marš mira” u organizaciji kulturno umjetničkog društva Šarski Behar koji se organizuje višegodina unazad prenosi Kosova.info

Predviđena ruta povodom 28 godišnjice genocida u Srebrenici počinje okupljanjem kod kompleksa Prizrenske lige i nakon toga Marš mira do Šadrvanskog trga gdje će na rečnoj obali (keju) ispred Sinan pašine džamije prisutni odati počast stradalim nenaoružanim civilima “Sigurne UN zone” u Srebrenici ali i proteklih ratova na prostorima bivše Jugoslavije od Hrvatske do Kosova i uputiti poruku mira.

Slična agenda je predviđena i u BiH ali širom svijeta kojom prilikom se organizuju aktivnosti Marš Mira gdje ove godine učestvuje preko 3000 osoba koje će u periodu od tri dana preći “Put spasa” dug oko 100 kilometara do Potočara (opština Srebrenica).

Dok se u našoj zemlji ovaj datum obilježava akademijama, komemoracijama, pefromansima, filmskim projekcijama na temu prisećanja na genocid u Srebrenici i okupljanjem na javnim površinama u Prištini, Mitrovici, Prizrenu, Peći i ostalim gradovima Republike odakle se šalje poruka osuđivanja genocida i poruka mira i suživota.

U sklopu obilježavanja 28 godišnjice genocida nad Bošnjačkim nenaoružanim civilima i dječacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile vojno-policijske snage Republike Srpske, potpomognute pripadnicima i logistikom bivše JNA-a iz Srbije u “Sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija” Srebrenica, u julu 1995. godine ali ne samo.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine, dok je na drugim lokacijama ukopano još 237 žrtava, u skladu sa željama njihovih porodica. I dalje se traga za gotovo 1.000 ubijenih razmeštenim po tercijalnim grobnicama u BiH ali i na teritoriji susjedne Srbije praksa koja je primenjivana i nad kosovskim Albancima u poslednjem ratu na Kosovu 1999 godine.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), pod komandom tadašnjeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića i glavnog komandanta VRS-a Ratka Mladića, tokom genocida u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine ubili su više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Zločin u Srebrenici, najveći na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, okarakterisan je kao genocid pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS), nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ratko Mladić također je proglašen krivim za genocid i osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred istim sudom u Hagu.

Za zločine na području Srebrenice osuđeno je najmanje 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Go to TOP