Tokom jedne godine na Kosovu uvezeno 5,9 milijardi eura robe

Uvezena roba u 2023. godini dostigla je vrijednost od 5,9 milijardi eura, što predstavlja godišnji porast od 4,9 posto.

Prema najnovijim podacima Centralne banke Kosova (CBK), vrijednost uvoza robe samo u Q4 2023. dostigla je 1,6 milijardi evra, što predstavlja godišnji porast od 12,0 odsto.

U strukturi uvezene robe i dalje dominira uvoz mineralnih proizvoda, prehrambenih proizvoda i mašina, uključujući i aparate za domaćinstvo.

„U uvozu po glavnim kategorijama dominirali su repromaterijalni proizvodi sa 44,0 odsto, proizvodi za široku potrošnju sa 30,8 odsto, dok je kategorija kapitalnih proizvoda i dalje niska, sa 10,2 odsto ukupnog uvoza.

Dinamika cijena na međunarodnim tržištima uticala je na povećanje količine uvezene robe, posebno u kategoriji kapitalnih dobara i robe široke potrošnje, što je zabilježilo rast uvoza od 11,9 i 11,2 odsto.

Struktura trgovinskih partnera je ostala nepromijenjena, sa Evropskom unijom koja vodi sa oko 43,1 odsto uvoza, gdje Njemačka nastavlja da ima glavni udeo od 13,0 odsto ukupnog kosovskog uvoza. Iz zemalja regiona Kosovo je uvezlo 13,6 odsto ukupnog uvoza ili 226,2 miliona evra. U međuvremenu, uvoz robe iz Turske dostigao je vrijednost od 293,2 miliona evra ili 17,6 odsto ukupne vrijednosti uvoza, navodi se u izvještaju: Kvartalna procjena privrede, koju je objavila CBK.

Go to TOP