„The Times“: Zapad treba da stane na kraj mitu da je Vučić prijatelj Zapada, on je bio ministar propagande u vreme zločinca Miloševića

Poznati britanski list “The Times” pisao je o destruktivnoj ulozi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mekom pristupu zapadnih kancelarija prema režimu u Beogradu, posebno nakon tenzija u severnom delu Kosova naseljenom srpska većina i njen savez sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U tekstu se navodi da je organizovana međunarodna zajednica – Sjedinjene Američke Države i Evropska unija – previše tolerantna prema srpskom predsedniku, uvek nadajući se da je to jedini način da razbiju dobre odnose Srbije i Rusije.

„Vucić je stoga uzeo hrabrost da podigne zapaljivu retoriku i udari lokalne kritičare, dok istovremeno deluje kao kanal za širenje ruskog uticaja. On nije prijatelj Zapada i njegova politika je snažna prijetnja stabilnosti u regionu”, piše britanski dnevnik.

Prestižni list zaključuje da Zapad mora da napusti “mit” da predsednik Srbije ima centralnu ulogu za bezbednost Zapadnog Balkana, jer nije nimalo konstruktivan, naprotiv. List čak podseća da je Vučići bio ministar propagande u vreme Slobodana Miloševića – zločinca optuženog za ratne zločine.

„Nezavisnost Kosova s ​​pravom podržavaju zapadne zemlje, uključujući Veliku Britaniju i SAD, od početka vremena. Rusija je pokušala da ga spreči, a Vučić je bio transparentno Putinov punomoćnik, dok se pretvarao da je otvoren prema Zapadu.

Deo teksta posvećen je nedavnim događajima u severnom delu Kosova naseljenom etničkim Srbima. U njemu se navodi da je glavni podstrekač srpskih demonstranata koji su napali NATO mirovnjake (KFOR) bio upravo predsednik Srbije, iako mu je bilo lako da spreči nasilje.

Go to TOP