Taljat Džaferi će biti premijer Sjeverne Makedonije od 28. januara

Očekuje se da će sadašnji predsjedavajući Sobranja Taljat Džaferi biti sljedeći premijer Sjeverne Makedonije, obilježavajući historiju kao prvi premijer Albanske nacionalnosti u Sjevernoj Makedoniji. Ovu nominaciju doživljava kao posebnu čast i poštovanje.

On će biti premijer Sjeverne Makedonije od 28. januara do izbora nove Vlade. Njegov dolazak na čelo Vlade Sjeverne Makedonije vraća broj od 3 premijera albanske nacionalnosti u regionu, nakon odlaska Dritana Abazovića sa mjesta premijera Crne Gore.

Predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Taljat Džaferi je kroz video prezentaciju rekao da nominacija za premijera tehničke vlade za njega predstavlja posebno poštovanje i povjerenje.

“Za mene znači posebno poštovanje i povjerenje organa stranke da me predlože na ovu funkciju. Vjerujem da ću sa većom odgovornošću odgovoriti novom zadatku koji mi je povjeren i nadam se da će očekivanja građana biti ispunjena”, rekao je Džaferi.

Čak je i predsjednik Alijanse za Albance Arben Taravari rekao da će stranka koju vodi podržati Taljata Džaferija za premijera.

“Ovo je dogovor koji dva koaliciona partnera imaju od početka, u principu ne vidimo ništa loše u tome da ga podržimo, ne kao Taljata Džaferija, već ko god da je Albanac bio”, rekao je Taravari.

Politički analitičar Baškim Seljmani ocjenjuje da je dolaskom Džaferija na čelo Vlade postignut dio ravnopravnosti Albanaca i Makedonaca u institucionalnom rukovodstvu.

“Ovim je postignut taj dio istine i ravnopravnosti između Albanaca i Makedonaca kao zajedničke države, a sa druge strane, ako se za osnovu uzmu tekovina stvarnog stanja, ne očekuje se promjena, jer da sada kada su Albanci ostvarili politički proces sa ovakvom funkcijom, s druge strane, siromaštvo i teška ekonomska situacija ih ne impresioniraju mnogo”, rekao je Seljmani.

Inače, Taljat Džaferi će biti tehnički premijer Sjeverne Makedonije od 28. januara do izbora nove vlade.

Go to TOP