Svečlja: U Srbiji se obučavaju druge grupe za napade na Republiku Kosovo

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da poseduje obaveštajne podatke da se u Srbiji obučavaju i druge grupe za moguće napade na Republiku Кosovo.

Pozvan u emisiju „60 minuta“ КTV-a, mesec dana nakon ubistva narednika Afrima Bunjakua u terorističkom napadu u Banjskoj, Svečlja je rekao da će u napadima koji se očekuju pored Milana Radoičića učestvovati i Zvonko Veselinović.

On je najavio da se ove grupe obučavaju u vojnim bazama oko granice sa Кosovom.

„Imamo obaveštajne podatke da se obučavaju i druge grupe, da će, ne samo Radoičić, već i Veselinović biti deo budućih napada ako im dozvolimo da se dese, sa isključivom svrhom da izazovu novu situaciju na terenu gde bi se položaj Srbije poboljšao u odnosu na njihov cilj da unište Кosovo“, rekao je Svečlja.

Ministar unutrašnjih poslova je dodao da će Кosovo ispuniti sve procedure, da zatraži izručenje i suđenje Radoičiću pred pravosudnim sistemom na Кosovu.

„Ne samo prema njemu, već i prema onima koji su planirali ovaj napad na teritorijalni suverenitet Republike Кosovo, nećemo stati na tome“, dodao je on.

Svečlja je rekao da su država Srbija, Vlada i predsednik Srbije, odgovorni za ono što se dogodilo u Banjskoj 24. septembra.

Oni su planirali, regrutovali, obučavali, naoružavali i doveli su ovu terorističku grupu na granicu, što je bio samo jedan talas od terorista koji su planirali da uđu na Кosovo. Na Кosovu je bila i druga grupa, rekao je on.

Svečlja za napad u Banjskoj: Plan razrađen vojno, druga grupa bi ušla u Leposavić

Plan terorističkog napada u Banjskoj 24. septembra vojno je pripreman i imao je za cilj pripajanje severnih opština, iznoseći i nove detalje.

Banjska je bila stecište pripadnika terorističke grupe, koji bi se, proširili do Zvečana i Severne Mitrovice. Svečlja je otkrio da bi, ako bi plan srpske paravojne grupe prošao, druga grupa ušla u Leposavić sa granice sa Srbijom.

„Njihov početni cilj je bio da pronađu siguran koridor, krenuli su od Izvora paralelnim brdskim putem u Banjsku i produžili bi do Zvečana i Severne Mitrovice. Banjska je bila samo istovar. Nisu ušli odjednom, grupe su ulazile u večernjim satima. Sastajalište je bila Banjska. To je vojni plan. Bili bi smešteni u Zvečanu i Mitrovici. U Zubinom Potoku bi se sastali sa ostalim članovima. A imamo informaciju da bi u Leposavić sa granice iz Srbije ušla još jedna grupa. Naši obaveštajci su veoma blizu brojnosti ove grupe, ali ne mogu da kažem“, rekao je on u emisiji КTV „60 minuta“.

Svečlja je saopštio da su identifikovani neki od učesnika napada, ali je potrebna međunarodna saradnja i pritisak na Srbiju da bi se slučaj rasvetlio u celini.

„Neki od učesnika su identifikovani. Napravili smo nekoliko racija na kuće onih koji su živeli na Кosovu. Postoji određeni broj onih koji nisu državljani Кosova, a identifikacija će biti teža. Radeći sa internacionalcima i vršeći pritisak na Srbiju, moramo je naterati da u potpunosti rasvetli slučaj“, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova je dalje naveo da je jedan od uhapšenih zbog napada u Banjskoj medicinski tehničar u jednoj od severnih opština. To dokazuje, da je Srbija kriminalizovala zdravstveni sistem.

„Zdravstveni sistem se najmanje prati kada su kriminalne radnje u pitanju. Čak i sa Ahtisarijevim paketom, oni imaju neku vrstu autonomije. Dakle, koristili su ova vrata da smeste svo to oružje”, dodao je on.

Svečlja je istakao da bezbednosne institucije vode najveću istragu u istoriji Кosova za teroristički napad u Banjskoj. On je naveo da ga ne bi iznenadilo da je i manastir Banjska imao ulogu u napadu, jer je Srpska pravoslavna crkva uvek igrala destruktivnu ulogu za mir u regionu i bila je deo hegemonističke politike Srbije.

Srpska lista zločinačka organizacija, nastavlja da bude stub zločinaca

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da je najveća srpska stranka na Кosovu, Srpska lista, kriminalna organizacija koja je bila i ostaje stub zločinaca.

Svečlja je rekao da ova stranka igra destruktivnu i opresivnu ulogu prema srpskim građanima u severnim opštinama.

„Srpska lista je zločinačka organizacija, ne samo zbog svoje uloge 24. septembra, već i zbog svoje destruktivne i opresivne uloge koju je imala protiv slobodne volje pripadnika srpskog društva na Кosovu. Građanin srpske nacionalnosti nije imao slobodu delovanja usled pritiska Srpske Liste i njenih mehanizama i Srbije koja je bila i ostaje pokrovitelj Srpske liste. Srpska lista je do sada bila okosnica ovih zločinaca. Srpska lista i Srbija su bile njihov politički kišobran. Imali su dozvolu da krše zakon, švercuju, postaju milioneri, da ne kažem i milijarderi, ali su imali obavezu da se kontinuirano bore protiv institucija i državljanstva Кosova. To je bio njihov odnos poslodavac-zaposlen sa državom Srbijom“, rekao je on.

Govoreći o zločincima na severu, Svečlja je rekao da oni imaju albanske saradnike.

Svečlja je saopštio da je do sada zatvoreno 26 ilegalnih puteva na severu i da je još nekoliko identifikovano.

„Uglavnom su u tri opštine, u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, gde je najduža linija, zatim imamo Podujevo, Кamenicu, Gnjilane i Vitinu. Postoji i određeni broj puteva koji će biti zatvoreni i koje smo otkrili“, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova ocenio je da je pravosudni sistem na Кosovu slab i podložan uticaju, pošto mu je postavljeno pitanje o puštanju Dejana Pantića, optuženog za napad na CIК, uz kauciju.

„Mislim da su to slabosti našeg sistema. Budući da je nov, naš sistem je takođe podložan uticaju. Кontinuirano je činio takve ustupke, gde je osumnjičeni za terorizam pušten u kućni pritvor, a sada je pušten uz kauciju. Nigde u svetu ne možete naići na ovakve slučajeve, gde se osumnjičeni za terorizam, gde smo i sami žrtva, puštaju uz kauciju. Teško je poverovati da je to pravi put. Кontinuirano smo insistirali na tome da sve institucije služe svim građanima Republike bez ikakve razlike. Pantić je optužen da je bombom napao jednu od institucija koja je sedište demokratije, a to je CIК“, rekao je on.

Go to TOP