Svečlja objavio plan terorista: Policija svaki dan pronalazi oružje na raznim lokacijama na sjeveru

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja otkrio je plan koji su napravili terorista za početak sukoba velikih razmjera na Kosovu.

Svečlja je rekao da je plan terorista na čelu sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem i pod upravom Vučića bio da destabilizuju sjever Kosova. Prema njegovim riječima, pronađeno oružje je oružje prave vojske za 200 vojnih obveznika.

Prema rečima ministra, teroristi bi se spustili južnije do linije reke Ibar i sprečili kosovsku policiju da uđe na sjever. Zatim bi proglasili autonomiju, po scenariju sličnom Putinovom planu za Donbas 2014. godine.

“Govori se o 200 potencijalno regrutovanih ljudi koji bi bili dio ovog scenarija. Plan je bio da idu južnije do linije reke Ibar i napadima spreče kosovsku policiju da slobodno djeluje, a zatim proglase neku vrstu autonomije ili nešto drugo“, rekao je Svečlja za Euro News.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova je dodao da se akcija nastavlja i da je kosovska policija pronašla i druge kamione i buldožere sa oružjem.

„Ovo je logistika koju ima prava vojska. Broj naoružanja se povećava. Otkrili smo još jedan automobil. Postoje kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više lansera, više protutenkovskih mina, više protupješadijskih mina. Ova duga lista se ažurira. Ovaj mitraljez sa nitroglicerinom nije ni u posedu policije, on je vojni i dolazi direktno iz magacina Srbije”, rekao je Svečlja.

Prema njegovim rečima, težak teren i otvaranje novih puteva na granici doveli su do toga da grupa, kamuflirana vozilima Kfora, donese oružje na Kosovo.

„Taj teren je težak i stalno smo otkrivali nove puteve. Više puta smo otkrili 16 novih puteva. Blokirali smo ih. Duga granična linija i ovi ilegalni putevi omogućili su im da uđu ovim automobilima. S obzirom da smo svedoci prisustva KFOR-a, oni bi vrlo lako mogli da izvrše akcije na sjeveru, maskirajući se kao pripadnici KFOR-a. Radoičićev auto je bio blindiran. Postavili su logotipe KFOR-a da slobodno kruže. Možete vidjeti dronove i medicinske potrepštine, one su pripremljene za sukobe velikih razmjera. Ima više hiljada municije i još nismo mogli da je prebrojimo”, rekao je Svečlja.

Go to TOP