Svečlja: Obavijestili smo zemlje QUINT-e, 1,498 Kosovara je maltretirano i pritvoreno od strane Srbije, politika Vučića se ne razlikuje od Miloševića

Ministar unutrašnjih poslova, Đeljaj Svečlja, objavio je da se u srijedu sastao sa ambasadorima zemalja QUINT.

Ona je navela da su diplomate obavijestili o poslednjoj akciji Srbije maltretiranja, hapšenja i privođenja građana Kosova, uključujući i pripadnike policije.

„Pozivamo na oslobađanje zamjenika generalnog direktora Kosovske policije Dejana Jankovića i drugih građana koji se nalaze u pritvoru. Zahtjevamo njihov povratak u Republiku Kosovo. Ova akcija zahtjeva kaznu od međunarodne zajednice”, rekao je Svečlja na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Rekavši da je Srbija diktatorska država i da se politika njenog predsjednika Aleksandra Vučića ne razlikuje od politike Slobodana Miloševića, ministar unutrašnjih poslova je objavio koliki je broj Kosovara koje je Srbija privela.

„1,498 građana je privedeno, maltretirano, uhapšeno i ispitivano u vezi sa svojom prošlošću u OVK, njihovim ličnim učešćem ili učešćem članova porodice i lokacijom i aktivnostima tokom 1998-1999.

“Oduzeta su im lična dokumenta, zbog čega im je onemogućeno kretanje ili povratak. Satima im je nedostajalo hrane i lijekova.”

On je rekao da je hapšenje i pritvaranje zamjenika direktora policije Dejana Jakovića, ostalih pripadnika policije i građana poruka za zastrašivanje kosovskih Srba.

Go to TOP