Sud je proglasio Ardijana Gjuraja, Ergima Silju, Nehrudina Skenderija i Mentora Belaću krivim za pripremanje terorističkih akata na Kosovu

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim Ardijana Gjuraja, Ergima Silju, Nehrudina Skenderija i Mentora Belaća, koji su optuženi za terorizam.

To je u ponedjeljak objavila predsjednica suda, sudija Valjbona Musljiu-Seljimaj.

Isti je naveo da je sud proglasio Gjuraja, Silju i Belaću krivim za krivično delo “Pripremanje za teroristička djela ili krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo”.

Također, optužene Silju i Gjuraja proglasio je krivim za krivično djelo “neovlašteno posjedovanje, kontrolu ili držanje oružja” u saizvršilaštvu.

S druge strane, optuženi Skenderi oglašen je krivim za krivično djelo “omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma”, prenosi Zakletva pravde.

U međuvremenu, Belaća je optuženog proglasio krivim za krivično djelo “Neovlašteno posjedovanje, kontrola ili držanje oružja”.

Optuženi Gjuraj, jer nije dokazano da je počinio krivično djelo “Neprijavljivanje pripremanja krivičnih djela”, oslobođen je ove optužbe.

Takođe, optuženi Skenderi je oslobođen optužbe za krivično djelo „Pripremanje terorističkih djela ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo“, za koje sud smatra da su njegove radnje, prema riječima sudije Musljiu-Seljimaja izvršeno u krivičnom djelu „Omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma“.

Ročište za izricanje presude za ovaj slučaj zakazano je za 25. januar 2024. godine.

“Prvo, stranke zahtijevaju da na toj sjednici iznesu sve olakšavajuće ili otežavajuće okolnosti koje će uticati na individualizaciju kazni, kao i da ću zatražiti izvještaj od probacione službe, prijekazni izvještaj i nakon analize Svima njima sud će odlučiti i o kazni“, rekla je sudinica Musljiu-Seljimaj.

Ona je kazala da će istima mjera pritvora biti nastavljena do pravosnažnosti rješenja.

Inače, u ovom slučaju optužen je i Škodran Krasnići, ali je nakon priznanja krivice osuđen na 1 godinu i 3 mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 1.000 eura za krivično djelo „Uvoz, izvoz, snabdijevanje, transport, proizvodnja, razmjena , posredovanje ili prodaja neovlaštene upotrebe oružja ili eksplozivnih materijala”.

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo je 23. decembra 2022. godine podiglo optužnicu protiv Ardijana Gjuraja, Ergima Silje, Nehrudina Skenderija, Mentora Belaće i Škodrana Krasnićija, koji se terete da su pripremali terorističke akte na Kosovu.

Go to TOP