Štradner: Vučić je glavni faktor nestabilnosti u regionu

Ivana Stradner, specijalista za bezbjednosna i informatička pitanja i pažljiv posmatrač situacije na Zapadnom Balkanu, izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog uloge predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u regionu.

Stradner je na platformi “X” napisala da neke zemlje Evropske unije i Sjedinjene Američke Države nisu svjesne da Vučić trenutno djeluje kao glavni faktor nestabilnosti na Balkanu.

Prema Ivani Stradner, srpski obavještajci su uložili značajna sredstva da bi o Vučiću stvorili imidž lidera koji je fokusiran samo na ekonomske dobitke i da ga zato treba doživljavati kao figuru stabilnosti.

Ova strategija, prema njenim riječima, ima za cilj uvjeriti ključne zapadne ličnosti da pogledaju dalje od događaja iz 1990-ih i fokusiraju se na potencijal buduće saradnje.

„Srpske obavještajne službe neumorne su napore da ubjede lidere na Zapadu da Vučića zanimaju samo finansije i ekonomija i da to predstavlja garanciju stabilnosti“, ističe Stradner.

Ova taktika ima za cilj ne samo da stvori utisak umjerenog Vučića, već i da oslabi prozapadnu opoziciju i podstakne ekstremno desničarske pokrete.

Stradner i dalje ističe neizvjesnost koja vlada na Zapadu u vezi sa Srbijom, ističući ograničenu ulogu Ujedinjenog Kraljevstva, koje se, uprkos razumijevanju situacije, suočava s nedostatkom jasne strategije prema predsjedniku Srbije, kao i nedostatkom jake opozicije. u Srbiji.

Stradner izražava zabrinutost da zapadni lideri zanemaruju Balkan, dok su mnogi strani analitičari već izgubili nadu da će evropska perspektiva Srbije gurnuti Vučića ka demokratskim stavovima.

„Naprotiv, Srbija se, prema njima, čini da se kreće drugačijim tempom od onog na evropskom kontinentu, što je činjenica koja samo povjećava zabrinutost za budućnost regiona“, piše Stradner.

Go to TOP