Srpska lista reaguje na Lajčaka: Nećemo se vraćati u institucije bez formiranja ZSO

Srpska lista je saopštila da je na sastanku u četvrtak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom u Severnoj Mitrovici razgovarano o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu ove stranke, navodi se da su predstavnici Srpske liste poručili Lajčaku da se Srbi sa severa neće vraćati u institucije Kosova dok se ne formira Zajednica opština sa srpskom većinom. “u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. postignutim u Briselu”.

“Na sastanku je preneta zabrinutost građana zbog kontinuirane represije režima Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu, posebno na severu, te jasne namere da se umesto kroz dijalog otvorena pitanja rešavaju jednostranim potezima Prištine i institucionalnim nasiljem kroz zloupotrebu institucija i do zuba naoružanih specijalnih jedinica koji svakoga dana maltretiraju naše građane, pa čak i pucaju u njih bez ikakvog povoda.” kaže se u saopoštenju na Fejsbuku ovog politčkog subjekta.

Dalje se navodi da je bilo reči i o vanrednim izborima održanim 23. aprila u četiri severne opštine, čije rezultate Srpska lista ne priznaje.

“Po pitanju otimanja srpske zemlje od srpskih domaćina u opštinama Zubin Potok i Leposavić upozorili smo da je to protivpravni proces i da će se građani, zajedno sa vlasnicima nepokretnosti suprotstaviti svim demokratskim sredstvima ovim razbojničkim potezima Prištine.

Istakli smo da Srpska lista, kao i čitav srpski narod ne, priznaje rezultate izbora na kojima je izašlo 0.02% Srba te da su oni plod nelegalnih, nelegitimnih i nedemokratskih procesa, koji su ogolili nameru (Aljbin)Kurtija da okupira sever, a da smo mi za razliku od njega zaiteresovani da se sačuva mir, ali i sačuva srpski narod na ovim prostorima.

Ponovili smo da je odluka srpskog naroda da se napuste institucije i ne učestvuje na ovim lažnim izborima, kao i da se niko od Srba na severu neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine u Briselu, i povuku sve specijalne jedinice sa severa Kosova”, kaže se u saopštenju.

Go to TOP