Srebrenička rezolucija tema razgovora Bećirovića i Komšića sa predsednikom Generalne skupštine UN-a

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić razgovarali su s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici počinjenog 1995.

Bećirović i Komšić su istakli značaj Generalne skupštine UN-a, kao jednog od glavnih organa u kojem su predstavljene sve države članice UN-a.

Posebnu zahvalnost iskazali su zbog kontinuiranog zalaganja predstavnika država članica u Generalnoj skupštini UN-a na unapređenju međunarodne saradnje na ekonomskom, socijalnom, političkom, kulturnom, obrazovnom i polju zdravstvene zaštite, te pomaganju ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Ponovo je naglašen značaj pravosnažnih presuda najviših sudova UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) kojima je potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid. Riječ je o sudskim presudama koje ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva.

Institucionalnom zaštitom naslijeđa tribunala i sudova UN-a, istovremeno se štite i demokratske vrijednosti i temeljni principi na kojima počiva UN, ali i doprinosi da se takvi zločini više nikada ne ponove, naglasili su Bećirović i Komšić.

Oni su istakali da bi usvajanje rezolucije trebalo potaknuti države članice UN-a da, između ostalog, usvoje nastavne i obrazovne programe na osnovu kojih će buduće generacije biti educirane o prevenciji i posljedicama genocida.

Poručili su da je radi budućeg rada UN-a i očuvanja kredibiliteta ove najbitnije međunarodne organizacije, izuzetno važno da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprječavanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Poručili su da usvajanjem Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995, UN će ukazati na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu.

Rezolucija ne govori samo o prošlosti, nego i o važnosti izgradnje sigurnije budućnosti za nove generacije, te će pridonijeti izgradnji otvorenog društva utemeljenog na demokratskim i građanskim vrijednostima, naglasili su Bećirović i Komšić.

Go to TOP