Srbija treba predložiti sporazum kojim bi se kosovskim Srbima omogućilo da glasa na tamošnjim izborima

Autor: Valbona Bytyqi za Koha
Prevod i adaptacija: Berzat Berzati

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da bi sa Srbijom trebalo da postoji poseban sporazum koji bi omogućio kosovskim Srbima da učestvuju na izborima u Srbiji. Kurti je u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenportu rekao da bi ovaj sporazum trebalo da dođe od Srbije kao zainteresovane strane, na osnovu suvereniteta i nezavisnosti Kosova prenosi Kosova.info

„Povodom istog, a u vezi sa pitanjem međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu, kako bi se omogućilo građanima srpske zajednice na Kosovu sa dvojnim državljanstvom da glasaju na srbijanskim izborima van Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, neophodan poseban sporazum između Republike Kosovo i Srbije. Zahtjev za ovaj sporazum mora doći iz Srbije kao zainteresovane strane”, navodi se u Kurtijevom pismu do kojeg je došla KOHA.

Prema rečima premijera, uz ove uslove Srbija mora da pregovara o sporazumu sa Kosovom, a kako je rekao Kurti, primenjivala bi se i obaveza iz Osnovnog sporazuma “da doprinosi dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima”.

„Što se tiče održavanja srbijanskih izbora na teritoriji Republike Kosovo, skreću vam pažnju na novi pravni okvir, koji je izgrađen na najboljim evropskim i međunarodnim praksama. U vezi sa istim, a u vezi sa pitanjem međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu, kako bi se omogućilo građanima srpske zajednice na Kosovu sa dvojnim državljanstvom da glasaju na srpskim izborima van Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, neophodan poseban sporazum između Republike Kosovo i Srbije. Zahtjev za ovaj sporazum mora doći iz Srbije kao zainteresovane strane. I svaki takav zahtev mora biti zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova, kao ravnopravne države, u skladu sa članom 2. Osnovnog sporazuma postignutog ove godine između Kosova i Srbije. Ovim uslovima podstičemo Srbiju da pregovara o ovakvom posebnom sporazumu sa Republikom Kosovo, čime se sprovodi još jedna obaveza iz Osnovnog sporazuma: da doprinosi dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu“, kaže se u cijelom pismu.

Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 17. decembra ove godine.

Go to TOP