Srbija je videla da može da prikupi 20 ali ne i 50 odsto – mere EU treba da budu uklonjene što pre

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagovao je nakon neuspeha referenduma za smenu četiri gradonačelnika u opštinama na severu Kosova.

„Osnova zahteva za izbore za opoziv bio je nedostatak legitimiteta aktuelnih gradonačelnika zbog slabog odziva građana, zbog pretnji i ucena lokalnog stanovništva od strane zvaničnog Beograda i njegovog alata Srpske liste. Sačinjeno je i administrativno uputstvo kojim je pojašnjeno kako se sprovodi član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi”, napisao je Kurti.

Čitavo saopštenje:

Godinu dana nakon vanrednih lokalnih izbora u opštinama sa srpskom većinom – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, održani 23. aprila 2023. godine, a priznate od strane EU i SAD, odnosno QUINT, održani su danas ‘izbori za smjenu’ ovih gradonačelnika.

Ovi ‘izbori za opoziv’ organizovani su kao odgovor na zahtjev ovih međunarodnih faktora, koji je uslijedio nakon nasilnih napada na aktuelne gradonačelnike i nasilne ekstremističke bande koje su 29. maja prošle godine upadale u zgrade općina, organizirane i sponzorirane iz Srbije. U njima je povređeno preko 90 vojnika KFOR-a, desetine kosovskih policajaca i novinara.

Osnova zahteva za izbore za opoziv bio je nedostatak legitimiteta aktuelnih gradonačelnika zbog slabog odziva građana, zbog pretnji i ucena lokalnog stanovništva od strane zvaničnog Beograda i njegovog oruđa Srpske Liste. Pripremljeno je i administrativno uputstvo kojim je pojašnjeno kako se primenjuje član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi.

Građani kosovski Srbi u četiri opštine na severu – Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću – danas su u demokratskom i legalnom izbornom procesu imali priliku da razreše aktuelne gradonačelnike.

Rezultati današnjeg glasanja pokazuju da nema volje za smjenom aktuelnih gradonačelnika 20 odsto glasova koje je Srpska Lista prikupila za peticiju za pokretanje ovog procesa nije se pokazalo više od toga. Srbija je videla da može da prikupi 20%, ali ne i 50%.

Vlada Republike Kosovo je osetljiva na prilike u četiri opštine na severu Kosova, posebno na veliki pritisak vlasti Beograda na građane kosovske Srbe u ove četiri opštine.

Vlada je u ove tri godine dala sve od sebe u borbi protiv kriminala i krijumčarenja i jačanju vladavine prava. Prema podacima sa terena, u bezbednosnom pogledu situacija je mirna, bez prijavljenih incidenata. Međutim, iz Srbije je bilo brojnih intervencija zastrašivanja i pretnji. Današnji izborni proces je dokaz poboljšanog okruženja sigurnosti i vladavine prava. Zahvaljujemo se Centralnoj izbornoj komisiji i svim institucijama Kosova na organizaciji i nesmetanom odvijanju današnjeg izbornog procesa, koji je protekao bez incidenata.

Omogućavanje smene aktuelnih predsednika i održavanje izbora za razrešenje bili su ključni kriterijumi za ukidanje mera protiv Kosova od strane Evropske unije. Ove nepravedne mjere, nakon današnjeg glasanja, moraju biti uklonjene što je prije moguće.

Oni kojima se ova četiri gradonačelnika na sjeveru nisu svidjela večeras, sa žaljenjem moraju da im čestitaju na funkciji. I gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka, Iljir Peci i Izmir Zećiri, čine dobro da konačno odu u svoje kancelarije i obavljaju svoje dužnosti u zvaničnim objektima opština Republike Kosovo.

Go to TOP