“Srbija je prekršila sporazum”, Hovenier: Slažemo se sa izjavom EU, Stano je to jasno rekao

Američki ambasador Jeff Hovenier rekao je da se slažu sa jučerašnjom izjavom Evropske unije u kojoj je rekao da je Srbija prekršila sporazum o slobodi kretanja pritvaranjem građana Kosova na graničnim prelazima.

“Bila je to jučerašnja izjava iz EU. Radimo na podršci EU u pregovorima o dijalogu.. Gospodin Stano je to vrlo jasno rekao i ne možemo se ne složiti s tim kako EU vidi ove stvari. SAD zahtijevaju da se svi sporazumi postignuti u dijalogu u potpunosti implementiraju i mi nastavljamo da radimo zajedno.”

Hovenier je upitan i o današnjem sastanku u Briselu Bisljimi-Petković i ispričao o svojim očekivanjima.

“Teško je reći šta će se dogoditi jer su pregovori u toku. Mogu ponoviti ono što smo rekli mnogo puta. Nadamo se da će se ovo pitanje riješiti… Razumijemo potrebu borbe i sužavanja manevarskog prostora za čišćenje, finansiranje terorista. Stalno smo izražavali zabrinutost zbog načina implementacije koji nije uzimao u obzir uticaj na pogođene zajednice, posebno srpsku, ali ne samo to. Cijenimo napore predstavnika EU Lajčaka da pronađe zajedničko rješenje. Cijenimo posvjećenost pronalaženju rješenja za ovo pitanje za stolom za dijalog. Nadamo se da će to biti riješeno s obje strane”.

Go to TOP