Sporazum za ZSO sa Srbijom kada se demokratizuje?

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izrazio je pesimizam da će se doći do rešenja za ZSO. On je rekao da su stavovi stranaka dijametralno suprotni, pa ne očekuje ništa bez demokratizacije Srbije.

Ono što je moguće da Kosovo uspostavi ovaj mehanizam bez izvršnih ovlašćenja, smatra Konjufca, za Srbiju je neprihvatljivo.

„Ono što je moguće za Kosovo i koje su crvene linije za Kosovo, za Srbiju su neprihvatljive kako se čini. Zato su pozicije tako daleke i nespojive. Dakle, zaista ne očekujem ništa bez promene Srbije u smislu demokratizacije i tamošnje države. Pošto je Srbija toliko hegemonična iu koordinatama, recimo, kleronacionalizma iz vremena Miloševića 90-ih, ne očekujem rešenje u smislu dogovora sa Srbijom. Dogovor sa Srbijom biće napravljen kada se Srbija promeni, a ne sa ovom sadašnjom Srbijom koja jeste”, rekao je on.

Ceneći razrešenje rukovodnog tima koji je izradio nacrt Statuta ZSO, Konjufca je rekao da je njihov rad u skladu sa interesima Srbije.

„Predstavili su Asocijaciju koja je ‘Republika Srpska’ na Kosovu i dobro je da su smenjeni. Ovo je takođe bio moj raniji poziv da se upravni tim razreši, jer on uopšte ne predstavlja Kosovo. Mi smo država, ostaćemo država, uvereni smo u svoj put i institucije Kosova ne mogu da zastupaju interese institucija Srbije. Ono što je logično, očekivano i ustavno jeste da oni predstavljaju interese Kosova. To nije bio slučaj sa menadžment timom koji je u ovom sastavu imenovan od 2018. godine”, dodao je Konjufca.

On je istakao da uslovljavanje osnivanja ZSO povratkom Srba u institucije ne može rešiti probleme.

„Bez povratka Srba u institucije, proces se ne može nastaviti u smislu dijaloga, pregovora i uslova koje sada postavljaju za Zajednicu. QUINT-in stav je bio vrlo jasan, prihvatanje kosovskih institucija, povratak kosovskim institucijama, prihvatanje ustavnog okvira u kojem Kosovo funkcioniše i onda idemo na druge korake. Uslovno i govoreći da ne dovodimo kosovske institucije, nego prvo dajte nama Zajednicu, to ne vodi nikuda i time se problemi ne mogu rešiti”, naglašava on.

Na sastanku Kurti-Vučić u Briselu 2. maja, nacrt statuta ZSO predstavio je upravni tim, koji je Vlada Kosova nakon toga razrešila.

Premijer Kurti je nakon sastanka rekao da je ovaj nacrt statuta neprihvatljiv za Kosovo, sve dok nije najavio da je predstavio nacrt vizije za osnivanje Zajednice.

S druge strane, visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrelj rekao je da ovaj nacrt statuta ZSO nije konačan, ali da će biti polazna tačka za dalje rasprave.

Go to TOP