Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Šovinistička retorika Dodika je neprihvatljiva! Redžepi za TV Hayat o odnosima na Balkanu: Minimizirati uticaj Srpskog sveta!

Izvor: Hayat

Dok svjetske sile pritišću Kurtija i Vučića, na terenu i dalje napeto. Optužuju jedni druge za incidente i rješenja nema na vidiku. Narodna skupština RS-a pod izgovorom ugroženosti Srba na sjeveru Kosova usvojila je Odluku kojom se zaustavlja Sporazum o prelasku granice s Kosovom s ličnom kartom čime je narušen i Berlinski proces, ali i put BiH ka Evropskoj uniji. O situaciji na Kosovu i refleksijama na BiH i region govorila je zamjenica premijera Kosova Albina Kurtija, Emilija Redžepi u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

Kosovo nije žarište Balkana i onda kada smo aktuelni onda se skreće pažnja od RS-a. Dodik želi tada da nešto napravi. Želi da bude iznad Ustava. Njima je zakon vjerodavniji nego Ustav. Sloboda kretanja i priznavanje dokumenata od strane berlinskog procesa, kada su svi potpisali, prekršena je. RS je to uradio, odnosno indirektan potez od strane Dodika. Mislim da će Schmidt poništiti tu odluku jer se krši Ustav – rekla je Redžepi.

O tome koliko je ovo zapravo besmisleno s obzirom na to da je Srbija usvojila odluku kojom građani Kosova nesmetano mogu u ovu zemlju samo s ličnom kartom, i obrnuto. To je za RS očito problem.

Apsurdno je. Ta stagnacija prema Bosni i Hercegovini je i dalje u pitanju. Ne znam zašto međunarodna zajednica i Evropa i dalje toleriše Dodiku – kazala je Redžepi.

Redžepi se osvrnula i na posljednja dešavanja u BiH u vezi s Ustavnim sudom. Dodik pokušava odbaciti sve odluke najvažnije pravosudne institucije, a govoreći o sudijama, jednog je nazvao Šiptarom.

Nacionalistička retorika uvijek je dominantna kada nemate argumenata da se branite. Vrijeđanje na nacionalnoj osnovi je svojstveno političarima srpske nacionalnosti. Ja sam neko ko oštro osuđuje svaki vid vrijeđanja po nacionalnoj osnovi. Tolerisanje Dodika svih ovih godina i njegova šovinistička retorika je neprihvatljiva u ovom vremenu – istakla je Redžepi.

Za odluku o nepoštivanju najviše pravosudne institucije iz ruske ambasade stigao je aplauz, odobravanje i ohrabrivanje. Redžepi je kazala koliko je opasno to što Rusija podržava RS.

Go to TOP