Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Smrtovnica: Vera Putina, Gruzijka koja je tvrdila da je biološka majka Vladimira Putina

Izvor: Telegraph
Prevod i adaptacija: Berzat Berzati

Kremlj je negirao njene tvrdnje, ali misterija oko Putinovog djetinjstva i odgoja značila je da ih je bilo teško opovrgnuti. Vera Putina, koja je preminula u svojoj 96. godini, izašla je u javnost 1999. tvrdeći da je biološka majka Vladimira Putina, za kojeg je tvrdila da ga je napustila dok je bio dijete prenosi Kosova.info

U svojoj „kvazi-autobiografiji“ Prvo lice, Putin je napisao da je rođen i odrastao u Sankt Peterburgu, kao jedini preživjeli sin Marije, pomoćne radnice, i Vladimira Putina, fabričkog radnika i bivšeg vojnog službenika koji je služio u Staljinovoj tajnoj policiji tokom Drugog svetskog rata. Oba roditelja su, kako je tvrdio, preminula od raka krajem 1990-ih.

Ali do nezavisno provjerenih detalja njegovog djetinjstva uvijek je bilo izuzetno teško doći; Primarni izvor većine anegdota je sam Putin. Kao rezultat toga, Kremlj nikada nije bio u stanju da konačno opovrgne tvrdnje Vere Putine.

Vera Nikolajevna Putina rođena je 6. septembra 1926. godine u ruskom okrugu Očorsk. Tvrdila je da se tokom studija poljoprivredne mehanizacije na fakultetu zaljubila u mehaničara Platona Privalova od kojeg je ostala trudna, da bi otkrila da je njen ljubavnik već oženjen i da namjerava ukrasti bebu jer njegova žena nije mogla zatrudnjeti.

Tvrdila je da je njen sin, zvani Vova, rođen 7. oktobra 1950. – tačno dvije godine prije zvaničnog datuma rođenja Vladimira Putina – i da ga je odgojila u siromašnom gruzijskom selu Metekhi, sat vremena vožnje od glavnog grada Tbilisija.

Lokalni zapisi govore da je Vladimir Putin bio registrovan u obližnjoj školi između 1959. i 1960. godine, a 2008. lokalna bivša učiteljica Šura Gabinašvili tvrdila je u intervjuu za The Daily Telegraph da mu je ona davala časove ruskog jezika.

„Voleo je ruske basne i ruski je bio njegov omiljeni predmet“, rekla je ona.

“Takođe je volio pecanje i rvanje.”

Kada se Vera udala za Georgija Osepahvilija, gruzijskog vojnika, sa kojim je imala drugu decu, on je insistirao da ona napusti svog prvorođenca, pa ga je, devetogodišnjeg, poslala da živi kod njenih roditelja u Rusiji. Međutim, godinu dana kasnije, dečak je odveden u sirotište.

Vera je kasnije pretpostavila da su Putinovi “roditelji” iz Sankt Peterburga, koji su oboje bili u 40-im godinama kada je Putin rođen, a čija su dva starija sina umrla u detinjstvu, usvojili njenog sina.

Vera je nekako otkrila da se njen sin pridružio KGB-u, ali je mislila da ga više nikada neće vidjeti. Ali 1999. godine, gledajući vijesti o novoimenovanom premijeru Rusije na svojoj novoj televiziji, odmah je prepoznala Vladimira Putina kao svog sina jer je „hodao kao patka“.

Tvrdnje da je Kremlj pokušavao da potisne njenu priču dobile su na snazi zbog činjenice da su dvoje novinara koji su je planirali intervjuisati umrli pod misterioznim okolnostima. Prvi, Rus Artjom Borovik, istaknuti kritičar Kremlja koji je u to vrijeme radio na dokumentarcu o Putinovom djetinjstvu, poginuo je u avionskoj nesreći na međunarodnom aerodromu Šeremetjevo 9. marta 2000. Drugi, talijanski novinar Antonio Russo, kasnije je ubijen iste godine dok je pokrivao Drugi čečenski rat.

Rusko-američki istoričar Jurij Felštinski, koautor knjige Korporacija, Rusija i KGB u doba predsednika Putina (2009) sugeriše da bi priča Vere Putine mogla da objasni zašto je ruski predsednik bio toliko odan KGB-u i njegovom nasledniku, FSB:

„Lišen roditeljske topline u svom detinjstvu, Putin se pre svega obratio KGB-u da pronađe novu porodicu i da se obračuna sa svetom koji ga je povredio.”

Vera je ponudila da uradi DNK test kako bi dokazala svoju priču, ali kada je 2008. razgovarala za The Daily Telegraph, Rusija je upravo pokrenula invaziju velikih razmjera na Gruziju u sporu oko otcijepljene države Južne Osetije.

„Nekada sam bila ponosna što imam sina koji je postao predsednik Rusije“, rekla je ona.

“Od rata me je sramota.”

Vera Putina, rođena 6. septembra 1926, smrt objavljena 31. maja 2023

Go to TOP