Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Slučaj Španije i Katalonije nema nikakve veze sa slučajem Srbije i Kosova

Izvor: El Periodico

Prevod i adaptacija: Berzat Berzati, Kosova.info.

Sunce se pojavilo nakon kiše na Paseo del Prado u Madridu kada premijer Kosova prolazi kroz nju taksijem, na putu do diskretnog sastanka sa bivšim generalnim sekretarom NATO-a Havijerom Solanom. Socijalista koji upravlja teritorijom koja se odvojila od Srbije i socijalista koji je naredio da se bombarduje Beograd kako bi se zaustavila nepravda ostali su u Museo del Prado.

Na putu, 47-godišnji balkanski političar posmatra zrake sunca kroz Velazquenu koje se šunjaju između drveća, koje je UNESCO proglasio mjestom svjetske baštine. Zatim saznaje da je, na kraju šetnje, gradski savet opkolio Cibeles ukrajinskim zastavama.

„Upravo sam stigao, nisam ga video – kaže –. Čini mi se da Putin više ne može da nađe izlaz. On treba da izgubi rat, a mi ćemo mu pomoći između svih nas”, poručuje on.

Ovo je prvi put da je Aljbin Kurti kročio u Španiju, lider zemlje u kojoj je u posjeti ne priznaje njegovu državu. Otišao je ovog vikenda u Madrid na kongres Socijalističke internacionale (IS) i, inače, da pozdravi Pedra Sančeza.

Predsednik stranke sa nedvosmislenim brojem, Vetëvendosje (Samoopredeljenje), ne tako davno kada je Kurti bio mladi aktivista za nezavisnost i fuziju sa Albanijom. Danas se suočava sa velikom konzervativnom opozicijom i administrativnim aparatom prožetim korupcijom kojoj je objavio rat; a za, glas mladih ljudi, žena i velike dijaspore koji su, da bi izbjegli probleme lokalne pošte, iz džepa izvadili 40 eura koliko je koštalo slanje DHL-om svaki glas iz inostranstva u Prištinu.

“Učestvovali smo na sastanku Internacionale u Ženevi, iu Tel Avivu i Ramali, i u Briselu… Čini mi se veoma vrijednim što sam došao ovdje. Oduvijek me je privlačio dolazak u Španiju”, kaže on.

Mogao sam nakratko razgovarati sa Sanchezom na sastanku evropskih socijalista u Berlinu. Kurti je u dobrim odnosima sa Portugalcem Antoniom Kostom, a Kosta u dobrim odnosima sa svojim iberskim komšijom i tu je ostvaren prvi kontakt.

El Periodico: Razumijem da je u liku Aljbina Kurtija nezavisnost neodvojiva od društvene brige. Jesmo li suočeni s nacionalistom ili socijaldemokratom?

Premijer Aljbin Kurti: Ja sam evropski socijaldemokrata, ali u isto vreme želim da država Kosovo sve više jača. Samoopredjeljenje koje smo oduvijek željeli bilo je oslobađajuće samoopredjeljenje. Nije samoopredjeljenje uspostaviti hegemoniju, sebično samoopredjeljenje, samo biti odvojeno. To je bilo samoopredjeljenje protiv represije, jer smo u jugoslovenskoj federaciji bili najsiromašniji i najpotisnutiji. Nismo hteli da se razdvajamo zato što smo bili najbogatiji, već zato što smo bili najsiromašniji. Moja duša je socijaldemokrata, a naše samoopredjeljenje je bilo antikolonijalno.

El Periodico: Da li razumete razloge zašto Španija nije priznala Kosovo?

Premijer Aljbin Kurti: Žao mi je što je Španija u manjini zemalja EU i NATO koje ne priznaju Kosovo. Od 30 NATO država, četiri nas ne priznaju, uključujući Španiju. A u EU nas samo pet ne priznaje, među njima i Španija, ali Španija je najveća država od onih koje nas ne priznaju. Mislim da ovo nepriznavanje dolazi od nepoznavanja situacije. Kada smo proglasili nezavisnost, ne znam ko bi od španskih političara formulisao pogrešne analogije sa slučajem Kosova.

El Periodico: Šta to znači?

Premijer Aljbin Kurti: Prema onome što su nam rekli, tada je u Španiji postojala zabrinutost da bi nezavisnost Kosova mogla da posluži kao presedan za pojedine španske regione koji bi želeli da se odvoje. Mislim da je albanski pisac Ismail Kadaré, kada je pobedio princa od Asturije, dao najbolji argument zašto Španija treba da prizna Kosovo: NATO je intervenisao na Kosovu u proleće 1999. da zaustavi genocid koji je izvršio režim Solobodana Miloševića. A ako bilo koji španski političar vidi sličnosti između Kosova i Katalonije ili bilo kog drugog dela Španije, Madrid ne bi imao razloga da sebe vidi kao Beograd. Samo u proleće 1999. godine na Kosovu je ubijeno više od 10.000 nenaoružanih civila. Više od 10% su bila djeca. 20.000 žena je silovano. A sa Kosova je deportovano 860.000 Albanaca. U Haškom sudu je pokazano da je to bila smišljena operacija, poznata kao Operacija Potkovica. Naše Samoopredjeljenje, naša nezavisnost je u suprotnosti sa tim činjenicama. Tako da ne znam gde možete naći analogije, sličnosti u Španiji. Životni standard na Kosovu je uvek bio nekoliko puta niži nego u ostatku jugoslovenske federacije. U 1979. godini, vremenu većeg približavanja životnog standarda u bivšoj Jugoslaviji, razlika između najbogatijih, Slovenije i Kosova, bila je sedam prema jedan. U istoj socijalističkoj državi! Sirovine su vađene sa Kosova, a fabrike su bile u Srbiji i drugim delovima Jugoslavije. Mi smo bili rudari, a oni finansijeri.

U Kataloniji je bilo jednostrano proglašenje nezavisnosti, kao i na Kosovu… – U odnosima Kosova i Srbije, Španija ne može da se ogleda ni u jednoj strani.

El Periodico: Čak ni Katalonija?

Premijer Aljbin Kurti: Nijedno. To nema nikakve veze s tim.

El Periodico: Pretpostavljam da ste iz Prištine videli dešavanja u Kataloniji u jesen 2017. Šta ste mislili?

Premijer Aljbin Kurti: Ono što nam se nije svidjelo je prizor premlaćivanja policije. To ne bi trebalo biti tako. To nas ostavlja zbunjenim, jer je Španija istovremeno i demokratska evropska zemlja. Tražili smo samoopredjeljenje da budemo jednaki drugima, a ono što se dogodilo bilo je nasilno, antidemokratski. Srbija je i danas autokratska zemlja; uvijek ista stranka pobjeđuje na izborima; imaju samo dve godine demokratije sa Zoranom Đinđićem (gradonačelnikom Beograda koji je zbacio Miloševića i koji je ubijen kada je vladao državom u martu 2003). Oni su ubili svog najvećeg demokratu, i to u ovom veku, a ne u prošlom. Dakle, kada govorimo o samoopredeljenju, govorimo o samoopredeljenju agresora. Za nas je bilo nešto neshvatljivo da se u zemlji poput Španije ne može odlučiti dijalogom, demokratskim mjerama i učešćem EU.

El Periodico: Da li i oni sada tako misle?

Premijer Aljbin Kurti: Znate li o čemu govorim? Važno je da je samoopredjeljenje demokratsko i da dolazi odozdo, a ne odozgo. 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim, izazivali su nas, rusofili su mi rekli:

El Periodico: “Ako građani Krima glasaju, žele da se odvoje od Ukrajine i idu sa Rusijom, zašto ih ne podržite?”

Premijer Aljbin Kurti: A ono što nisam mogao da prihvatim je da će glasačke kutije odneti ruski vojnici. To je bilo samoopredjeljenje teledirigirano iz Moskve, a za nas to nije samoopredjeljenje kakvo bi trebalo biti, jer je nametnuto odozgo. Ono što je nedostajalo na Kosovu da stvori osjećaj solidarnosti sa Katalonijom je da je vidimo kao bogatu regiju i, osim na dan referenduma, nismo vidjeli policijsko nasilje, da ne bi stekli utisak da je ovo bio borba za ljudska prava.

El Periodico: Da li želite da kažete da je kosovska nezavisnost oslobađajuća za siromašne, a katalonska nezavisna nezavisnost za bogate?

Premijer Aljbin Kurti: Tamo gdje postoji državno nasilje, ono se može smatrati oslobađajućim. Razumijem da unutar Evropske unije, ako dođe do razdvajanja, ona moraju biti kao model Češke i Slovačke.

El Periodico: Da, ali da li Katalonija ima pravo na samoopredjeljenje?

Premijer Aljbin Kurti:Ne mogu to da komentarišem jer ne znam mnogo o tome. U svakom slučaju, za mene to mora biti rezultat pregovora, razgovora između Madrida i Barselone.

El Periodico: Ako tako mislite, ostavimo katalonsku opsesiju…

Premijer Aljbin Kurti: Molim te, da.

El Periodico:…da ga pitam za ovo putovanje. Nije li to embrion priznanja od strane Španije na Kosovu?

Premijer Aljbin Kurti: Spreman sam da debatujem, da sarađujem i da razgovaram sa svima koji mogu pomoći da nas Španija prizna, jer je to odlučujuće za naš ulazak u EU i NATO. Španija je za nas odlučujući faktor.

El Periodico: Je li vam Pedro Sánchez namignuo?

Premijer Aljbin Kurti: Naš sastanak je bio vrlo srdačan jer pripadamo istoj političkoj porodici, ali ne mogu reći da je u ovom trenutku nešto napredovalo. Ono što mi prije svega treba od Pedra Sancheza je podrška našem zahtjevu za ulazak u Vijeće Evrope. Samo su izbacili Rusiju… sad je vreme da Kosovo uđe. I da učestvuju kao saveznici u NATO-u. Pripremajući se za to, podigli smo vojni budžet zemlje. Već smo na 1,5 BDP-a. I mi smo prošle godine učestvovali u operaciji ‘Defender Europe’ sa 330 vojnika. To je najveća NATO operacija u istočnoj Evropi, od Baltika do Balkana. A biće još jedno izdanje 2023. sa učešćem Kosova…

El Periodico: Sećate li se mladog Aljbina Kurtija, onog koji se zalagao za ujedinjenje Kosova sa Albanijom? Gdje je ta dvadeset i neka?

Premijer Aljbin Kurti: Više od jednog veka imamo problem sa Srbijom, a imamo ga kao celina albanskog naroda. Kosovo i Albanija nisu dve različite nacije, već dve različite države, isti jezik, ista kulturna ekstrakcija… a Albanija je u NATO, i mi želimo da uđemo: u stalnoj smo opasnosti zbog jakih odnosa Srbije sa Rusijom.

El Periodico: Kosovski Srbi sa severa na svojim automobilima koriste srpske registarske tablice i to je izazvalo krizu koja je destabilizovala vašu državu, ali izgleda da rešenje dolazi. Da li je visoki predstavnik EU Žozep Borelj odigrao svoju ulogu?

Premijer Aljbin Kurti: Mislim da se možda gospodin Borelj udaljava od svog zastupničkog posla, od evropskog rješenja koje promovišu Francuska i Njemačka. Smatram da se premijer ne treba fokusirati na takva tehnička pitanja kao što je ovo pitanje registracije. A gospodin Borel treba da se zalaže za pravi bilateralni sporazum sa Srbijom, umesto da se bavi ovim pitanjem.

El Periodico: Kolika je ruska destabilizacija u rastućem nemiru koji se ponovo vidi na Balkanu?

Premijer Aljbin Kurti: Regionalni centar TV Sputnjik za Balkan je u Beogradu. Imaju i organizaciju, koju zovu Ruski Humanitarni Centar, u Nišu, 160 kilometara od Prištine. Oni to zovu “humanitarnim centrom”, i to je prilično ciničan način da se to nazove, kao da se kaže:

“Ako je intervencija NATO-a na Kosovu 1999. bila humanitarna, onda je i naša”. Sada nas Putin stalno proziva. On bi voleo da Kosovo bude propala država. To znači da je zapadna intervencija u Iraku i Avganistanu bila neuspeh, a da je Kosovo bilo privremeni uspeh, koji će na kraju takođe biti neuspeh. To oduzima san da će Kosovo biti sve uspešnije. Popeli smo se za 17 mjesta na listi Transparency International za našu borbu protiv korupcije.

El Periodico: Postojao je međunarodni sud da sudi Miloševiću i njegovim ratnim vođama. Hoće li biti drugog da sudi Putinu i njegovom narodu?

Premijer Aljbin Kurti: Da, takav sud bi trebao postojati. To se ne može ostaviti u rukama Ukrajine, a još manje u rukama Rusije.

  • Da, mora postojati sud. Ne možemo to prepustiti ukrajinskim sudovima, ali još manje ruskim sudovima.
Go to TOP