Sjeverna Mitrovica: Uprava za inspekcije obustavila radove preko starog groblja

Uprava za inspekcije zaustavila je radove na putu koji je juće počeo da se gradi preko napuštenog starog groblja u Sjevernoj Mitrovici.

Juće je počela izgradnja puta radi rekonstrukcije kuća koja je nedavno započela u okviru najavljenog programa povratka u naseljima Brđani i Mikronaselje. Međutim, put prolazi preko napuštenog starog gradskog groblja, čiji bi spomenici mogli biti oštećeni.

Naime put se gradi u neposrednoj blizini crkve, kompanija je kamionima i bagerom raščišćavala rastinje i oslobađali deonicu koja vodi do oštećenih kuća.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, kazao je danas da je njegov kabinet o ovim radovima tek sinoć obavješten, kazavši da je u pitanju greška.

Iz kabineta gradonačelnika i SO Sjeverna Mitrovica, poručuju da nisu bili upoznati oko ovih radova. S obzirom da je ruta puta planirana da se gradi preko starog napuštenog groblja, i da su radovi obustavljeni.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atić, kazao je za medije da su oni o ovom slučaju informisani tek sinoć, naglasivši da je u pitanju greška od strane ministarstva infrastrukture, kao i kompanija koje su dobile tendere.

Upraava za inspekcije je jutros naložila da se ovi radovi odmah obustave.

„Mi kao opština i naš direktorat za inspekcije, jutros oko 10.30 časova odmah su stopirali sve radove i čekamo informacije o tome gde su radili i da li su kršili zakon i videćemo u toku dana da rešimo sve probleme koje je ova kompanija pravila“, kazao je Atić.

Odluku o obustavi ovih radova, potvrdila je i zamjenica gradonačelnika Sjeverne Mitrovice, Katarina Ađančić, poručivši da će izvođači radova biti krivično gonjeni.

„Direktor inspekcijske službe je odmah reagovao i napravili su zapisnik, stavili su traku, obustavili radove do daljneg. Preduzimač nam se nije najavio da će izvoditi neki radovi i on će biti krivično gonjen po zakonu“, kazala je Ađančić.

Ona ujedno poručuje da je, prije najave, kao i samih radova, morala da se postavi investitorska tabla sa informacijama o gradnji puta.

„Projekat je ispred ministarstva infrastrukture po pozivu 20 osoba, koliko su dobili kuće da im grade i niko nije konstatovao ni pitao opštinu. Opština je zatečena ovom situacijom“, kazala je Ađančić.

Povodom ovog slučaja oglasio se u Nedžad Ugljanin presedavajuči SO Sjeverna Mitrovica

„Direktor inspekcije je odmah po saznanju obustavio radove i sad ćemo da vidimo dalju proceduru da se sazna ko je izvođač radova“, kazao je Ugljanin.

Ugljanin je naglasio da opština Sjeverna Mitrovica nema ništa sa ovim radovima.

Go to TOP