Senat uključuje Kosovo u zajedničke vojne vježbe sa SAD

Godišnjim nacrtom zakona o odbrani Senata bi se Kosovo dodalo na listu istočnoevropskih zemalja koje ispunjavaju uslove za američku vojnu obuku usred pojačanih tenzija na Balkanu.

Fiskalni zakon o nacionalnoj odbrani iz 2024. godine, o kojem bi Senat trebalo da započne raspravu ove sedmice, omogućava Kosovu da se uključi u vojne vježbe pod vodstvom SAD radi povećanja interoperabilnosti sa snagama NATO-a, piše defencenews.com.

To bi omogućilo Kosovu da dobije nadoknadu za obuku kroz multilateralne vojne vežbe sa članicama NATO-a i NATO-ovog Partnerstva za mir, liste zemalja koja uključuje i Srbiju.

Kao članica NATO-ovog Partnerstva za mir, Srbija je redovno domaćin vojnih vežbi Platinasti vuk sa SAD i njihovim saveznicima iz NATO-a i ima za cilj da to učini ponovo ove godine usred tenzija sa Kosovom.

„Komitet cijeni napore Ministarstva odbrane da podrži Republiku Kosovo dok radi na razvoju i poboljšanju svojih nacionalnih sigurnosnih snaga, posebno napore da se poveća profesionalizacija, poveća interoperabilnost i ojača sposobnost Kosova da odgovori na vanjske i hibridne prijetnje“ , stoji u izvještaju komisije.

U izvještaju se također navodi da Komitet za oružane snage Senata “podržava proširenje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti” sa oružanim snagama Kosova, nalažući ministru odbrane Loydu Austinu da obavijesti Kongres o naporima da se to učini do kraja godine.

“Komitet vjeruje da bi Ministarstvo odbrane trebalo da identifikuje oblasti za unapređenje postojeće saradnje u oblasti sajber bezbednosti, kao i nove mogućnosti za jačanje bilateralnog partnerstva”, navodi se u izveštaju.

Go to TOP