Sastanak Kurti-Vučić je zakazan, Borelj objavio datum

Naredni sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića održaće se 14. septembra, najavio je na konferenciji za novinare u Španiji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozef Borelj.

Kurti i Vučić su se poslednji put sastali 2. maja – devet dana nakon vanrednih izbora na sjeveru Kosova, koje je bojkotovalo lokalno srpsko stanovništvo. Od tada je došlo do niza tenzija i kriza između dvije zemlje.

EU je 30. augusta ponovila poziv da oboje stvore klimu za nastavak dijaloga.

Dvije zemlje, uz posredovanje Evropske unije, od 2011. godine vode pregovore o normalizaciji odnosa. Iako su postigle desetine sporazuma u različitim oblastima, implementacija većine njih je zastala.

On je najavio da će zajedno sa španskim predsjedavanjem EU održati zajedničku konferenciju na nivou ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana na kojoj će analizirati situaciju u regionu. On je dodao da će to biti urađeno uporedno sa drugim sastancima koji će se održati, kao što je samit Berlinskog procesa.

„Pitanje proširenja bilo je u našim raspravama. Razgovarali smo o Ukrajini i širenju na Zapadni Balkan. To će ostati proces koji se sprovodi na osnovu pojedinačnih zasluga”, rekao je on, dodajući da se i EU treba pripremiti za proširenje.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost dao je ove komentare na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Toledu u Španiji.

Go to TOP