Saopštenje ambasade Njemačke povodom VisaMetric-a: Pomno prate sudski proces protiv direktora i negiraju da kompanija ima veze sa Ruskom Federacijom

Njemačka ambasada se oglasila povodom slučaja VisaMetric, kompanije koja je od građana dobila 30 evra za poštansku uslugu za pasoše prilikom podnošenja zahtjeva za vizu u ovoj ambasadi prenosi Kosova.info

Nakon tužbe advokata Fljamura Abdulahua, Privredni sud Kosova zabranio je VisaMetric-u da uslovljava plaćanje za dostavu pasoša, ostavljajući tako građanima mogućnost da biraju da li će pasoše dobiti preko VisaMetric-a ili će sami doći da podignu iste.

Nakon odluke Privrednog suda, danas se saopćenjem oglasila njemačka ambasada. Iz Ambasade kažu da pomno prate sudski proces hapšenja direktora VisaMetrica.

Saopštenje za medije ambasade SR Njemačke:

Ambasada je upoznata sa hapšenjem direktora VisaMetric-ovog centra za apliciranje za vizu i pomno prati sudski postupak protiv njega.

Ambasada je u popodnevnim satima 16. maja 2023. godine prvi put saznala za odluku Privrednog suda protiv VisaMetric-a, istog dana, kada je VisaMetric, preko svog advokata, prihvatio i drugostepenu odluku.

VisaMetric je, odmah po saznanju za presudu, uz konsultacije sa Ministarstvom spoljnih poslova u Berlinu i nemačkom ambasadom u Prištini, počeo sa njenom primenom.

Nakon toga, a od narednog dana, svim podnosiocima zahtjeva data mogućnost izbora između ličnog podizanja i vraćanja pasoša putem pošte uz nadoplatu, kao u dosadašnjem postupku, u trenutku podnošenja zahtjeva.

Licima koja od 17. maja odluče da lično povuku pasoš, a u roku su platili poštansku uslugu za vraćanje pasoša, biće nadoknađeni troškovi.

Od 17. maja 2023. opcija vraćanja pasoša poštom više nije obavezna kada elektronski odredite rok. VisaMetric je to saopštenje objavio 16. maja uveče na svojoj web stranici.

U ugovoru zaključenom između VisaMetric-a i Ministarstva vanjskih poslova (S.R.) Njemačke, VisaMetric se obavezuje da poštuje odredbe Saveznog zakona o zaštiti podataka i Opće uredbe o zaštiti podataka.

Shodno tome, VisaMetric mora upravljati svojom infrastrukturom informacionih tehnologija u skladu sa zahtjevima Saveznog ureda za sigurnost informacija za javnu upravu i može pohranjivati ​​lične podatke kandidata samo na serverima unutar Evropskog ekonomskog prostora.

Registrirani alfanumerički i biometrijski podaci podnositelja zahtjeva šalju se ambasadi u šifriranom obliku. Ovi podaci se ne pohranjuju na vanjskim VisaMetric serverskim uređajima. VisaMetric je također u obavezi da izbriše sve podatke podnosioca zahtjeva odmah nakon slanja i osigura da se za termin pohranjuju samo ime, kontakt podaci i broj pasoša dok se pasoš ne vrati podnosiocu zahtjeva, te da se ti podaci odmah brišu. Relevantne informacije možete pronaći na web stranici ambasade:

(Nemački: https://pristina.diplo.de/xk-de/service/faq/1692116?openAccordionId=item-2550264-21-panel,

Albanski: https://pristina.diplo.de/xk-sq/service/faq-sq/1692382?openAccordionId=item-2554304-19-panel)

kao i na sajtu VisaMetric (https://www.visametric.com/kosovo/Germany/en/p/security-and-privacy-policy).

Ambasada (S.R Njemačke) u Prištini i Ministarstvo spoljnih poslova(SR Njemačke) u Berlinu redovno proveravaju VisaMetric da li se primenjuju sva relevantna pravila. Ovo uključuje implementaciju Odluke od 16.05.2023. o vraćanju pasoša poštom kao fakultativnom alternativom. Ove provjere uključuju najavljene i nenajavljene posjete osoblja ambasade prostorijama VisaMetric. Tokom provjera, do sada, nikada nije bilo razloga za značajnije oglašavanje.

VisaMetric je zajedničko ulaganje u 60% vlasništvu turske kompanije iData i 40% kompanije VMS INVESTMENTS LLC. sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Otkako je VisaMetric počeo sa radom na Kosovu u septembru 2022. godine, kompanija nije imala nikakve veze sa Rusijom.

Go to TOP