SAD sankcionišu dvojicu bivših srbijanskih poslanika zbog umješanosti u korupciju

Sjedinjene Američke Države saopštile su u petak da su sankcionisale bivše poslanike u Skupštini Srbije Vericu Radetu i Petra Jojića zbog njihove umješanosti u korupciju.

U saopštenju Stejt departmenta SAD navodi se da su „dok su bili u Skupštini Srbije, Veriša Radeta i Petar Jojić podmićivali i zastrašivali svjedoke koji su morali da se pojave pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju kako bi ih ubedili da uzdrži se od pružanja inkriminirajućih dokaza protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je kasnije osuđen za ratne zločine.

“Njihovi postupci ometali su sudske postupke, uzrokujući da Haški sud izda međunarodne naloge za hapšenje zbog nepoštovanja suda, ugrožavajući regionalnu stabilnost i negativno utječući na nacionalne interese Sjedinjenih Država”, navodi se u saopćenju.

Stejt department je saopštio da sankcije ponovo potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski napredak partnera i umanjuje sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih građana.

“SAD nastavljaju da stoje uz sve Srbe u podršci demokratiji i vladavini prava i nastaviće da promovišu odgovornost za one koji zloupotrebljavaju javnu vlast radi lične koristi”, navodi se u saopštenju, naglašavajući da su sankcije uvedene. i Gojko Jojić, sin Petra Jojića.

Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji raspisao je u januaru 2015. godine potjernicu za bivšim poslanicima Radetom i Jojićem. Međutim, Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu presudilo je da nema pravnog osnova za njihovo izručenje, jer je, kako je rečeno, Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja optuženih za ratne zločine, a ne optuženih za nepoštovanje suda.

Sud je potom izdao međunarodnu poternicu jer je Srbija više puta odbijala da postupi po nalogu. Sud je čak nekoliko puta izveštavao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o nesaradnji Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u aprilu 2021. da Srbija neće izručiti funkcionere Srpske radikalne stranke, čiji je nekada bio deo./VOA

Go to TOP