Ruski propagandisti infiltrirali su se u srbijanske medije, da li Vučić sprema obračun?

Željko Mitrović, generalni direktor srbijanske komercijalne prorežimke TV mreže Pink, nedavno je izjavio da neće dopustiti pojavljivanje ‘rusofila’ u njihovim emisijama. Mnogima je izgledalo kao da je Mitrovićev nastup zapravo predstava i direktiva “s vrha” prenosi Kosova.info

Mitrović je kazao kako je frustriran prisutnošću ruskih špijuna u Srbiji i kritizirao novinare zbog proruskih komentatora.

S druge strane balkanski ogranak ruskog propagandnog kanala RT nastavlja s radom u Srbiji, uprkos tome što je 23. juna uključen u 11. paket evropskih sankcija protiv Rusije. RT je počeo emitirati u Srbiji u novembru 2022. osam mjeseci nakon što je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu. Odgovor srpskih vlasti na ovu odluku još se čeka.

“Dobio sam informacije iz vjerodostojnih izvora koji potvrđuju da je Mitrović izdao upute da se smanji izvještavanje o ratu iz prokremaljske perspektive na kanalu Pink. Dodatno, direktiva je uključivala smanjenje učestalosti pozivanja gostiju s takvim pogledima”, kazao je srbijanski politički analitičar Aleksandar Đokić

To može biti povezano s krizom na Kosovu, u svjetlu koje je srpskim vlastima vrlo važno pregovarati sa Zapadom. S tim u vezi, kao i s skorim prelaskom ukrajinske protuofanzive u drugu fazu, što je i sam Vučić nedavno izjavio, ne žele ispasti proruski.

Prema mišljenju Đokića mnogo je neformalnih ruskih saradnika među srpskom radikalnom ljevicom i desnicom koji zauzimaju visoke položaje u institucijama, univerzitetima i medijima.

Nastup Mitrovića je pokazatelj da je Vučić vjerovatno odlučio “povući ručnu”, odnosno da mu u ovom trenutku prisustvo ruskog narativa u državi ne odgovara. Postoje dva moguća motiva za ovakvu odluku, jedna je da se želi približiti stavovima EU zbog Kosova, a druga da se plaši kako bi ruski utjecaj mogao ojačati toliko da ga ni on, sa svojom autoritativnom pozicijom, ne bi mogao zaustaviti.

Go to TOP