Rusija u potpunosti i bez najave obustavila isporuku gasa Poljskoj

Mediji u Poljskoj prenijeli su informaciju kako je Rusija obustavila isporuke gasa ovoj državi zbog čega je zakazan hitan sastanak kriznog tima Vlade Poljske.

Prema pisanju portala Onet, informacija o značajnom smanjenju transporta gasa, a potom i o njegovoj potpunoj obustavi, potvrđena je novinarima ovog medija iz nekoliko vladinih izvora te iz poljske naftne i gasne kompanije PGNiG.

“Nezvanično se saznaje da je prošlog petka istekao rok za plaćanje gasa u rubljama”, navodi Onet.

Zvaničnik poljske vlade i opunomoćenik za stratešku energetsku infrastrukturu Piotr Naimski prošle sedmice je izjavio kako je Poljska u potpunosti spremna napustiti korištenje ruskog gasa.

“Spremni smo da postanemo u potpunosti nezavisni od ruskog gasa tokom 2022. godine. Radimo na tome već šest godina i plan se završava ove godine. Ove godine, u oktobru, bit će pušten u rad gasovod koji nas povezuje s Norveškom. U prvoj fazi proširen je plinski terminal koji ima kapacitet da primi 6,3 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Gasovod iz Norveške ima kapacitet od 10 milijardi kubnih metara gasa”, rekao je Naimski.

Za sada, ruski zvaničnici i kompanija Gazprom nisu se oglašavali povodom obustave gasa, a za kasnije je najavljeno obraćanje i poljskih zvaničnika koji bi trebali iznijeti dodatne informacije o obustavi gasa.

Go to TOP