Rusija će povećati broj onih koji su obavezni da budu regrutovani vojni obveznici

Izvor: Rojters
Prijevod i adaptacija: Berzat Berzati

Naizgled haotičan proces pozivanja izazvao je rijetke kritike javnosti i natjerao stotine hiljada da pobjegnu iz Rusije kako bi izbjegli slanje u borbu uglavnom na ukrajinsko ratište prenosi Kosova.info

Rusija će zadržati obaveznu vojnu službu za 18-godišnjake, izvještavaju državni mediji u petak, čime se trajno povećava broj mladića koji su obveznici regrutacije, nakon što su zakonodavci odustali od prijedloga da se ne počinje prije 21. godine.

Od svih muškaraca u Rusiji se trenutno traži da odsluže jednogodišnju vojnu službu u dobi od 18 do 27 godina, ili ekvivalentnu obuku dok su u visokom obrazovanju.

Andrej Kartapolov, bivši general koji predsjedava odborom za odbranu donjeg doma parlamenta ili Državne Dume, predložio je da se period regrutacije postupno pomjeri na 21-30 godina.

Ali u petak ga je citirala novinska agencija TASS da je rekao: “(Odlučeno) da se donja granica zadrži na 18 godina, jer je to upravo doba kada mnogi momci žele da odu i služe.”

Ruski rezervisti regrutovani tokom delimične mobilizacije trupa postrojavaju se dok primaju opremu pre odlaska u na ratište u Ukrajinu u Rostovskoj oblasti, Rusija 31. oktobra 2022. (Foto kredit: SERGEY PIVOVAROV/REUTERS)

Izbjegavanje regrutacije uz veliku ličnu cijenu

Vojna služba je dugo bila osjetljivo pitanje u Rusiji, gdje se mnogi trude da izbjegnu uručenje regrutnih papira tokom perioda poziva dva puta godišnje.

Njihovi strahovi su samo porasli kada je jedan broj regruta poslat da se bori u ruskom ratu u Ukrajini, uprkos uvjeravanjima u suprotnom, i s neočekivanom mobilizacijom 300.000 ljudi prošle jeseni za ono što Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom”.

Naizgled haotičan proces pozivanja izazvao je rijetke kritike javnosti i natjerao stotine hiljada da pobjegnu iz Rusije kako bi izbjegli slanje u borbu.

Prošle godine, Rusija je objavila plan da poveća svoje profesionalno i regrutovano borbeno osoblje za više od 30% na 1,5 miliona, što je ambiciozan zadatak otežan njenim teškim, ali neotkrivenim žrtvama u ratu.

U aprilu je donesen zakon koji dozvoljava da se vojni rokovi služe putem interneta, što otežava izbjegavanje služenja vojnog roka.

A prošlog utorka, parlament je za najmanje pet godina produžio maksimalnu starosnu dob za mobilizaciju muškaraca koji su odslužili obaveznu službu – na 55 godina, u slučaju nekih nižih činova, i na 70 godina za najviše oficire.

Go to TOP