Rot: Uznemiravajuće su bliske veze nekih crnogorskih političara sa Vučićem – SPC djeluje kao kanal ruskog uticaja

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga i bivši ministar za Evropu Njemačke, u intervjuu za crnogorski list “Pobjeda”, rekao je da je zabrinut zbog bliskih veza nekih crnogorskih političara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem . Prema njegovim riječima, Vučić se pokazao kao nepouzdan partner za region. Ovakvi savezi, prema njegovim riječima, potkopavaju evropske težnje Crne Gore.

“Zabrinjavajuće je kada su crnogorski političari u bliskom kontaktu sa liderom koji se pokazao kao nepouzdan partner za EU i region. Ovakvi savezi mogli bi potkopati evropske težnje Crne Gore. Lideri zemalja moraju dati prioritet svojoj posvjećenosti demokratskim vrijednostima i principima EU kako bi ostali na pravom putu. Zemlja sada ima realnu šansu da prevaziđe podjele, bilo da su etničke, vjerske ili političke, u zajedničkom nastojanju da se pridruži Evropskoj uniji – ova šansa je jedinstvena i vremenski osjetljiva i ne treba je potkopavati“, naglasio je Rot.

Govoreći o ulozi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i saznanjima da je ona pod direktnim uticajem Vučića i kao izvršilac ruskog uticaja, Rot kaže da ga to brine.

„U potpunosti razumijem i poštujem da mnogi građani Crne Gore nalaze svoj duhovni dom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi; ovo je pitanje vjerske slobode, osnovnog ljudskog prava. Međutim, duboko sam zabrinut zbog političkog uticaja Srpske pravoslavne crkve, posebno njenog uključenja u obrazovni sistem Crne Gore i njenog uticaja na mlade. U tom smislu, uloga Crkve u Crnoj Gori je zabrinjavajuća. Slažem se sa ocjenom Evropskog parlamenta da Srpska pravoslavna crkva djeluje kao kanal ruskog uticaja i da predstavlja prijetnju evropskim integracijama Crne Gore“.

Cijeli intervju sa Mihaela Rota možete pogledati OVDJE

Go to TOP