Rizvanoli na Kosovsko-portugalskom ekonomskom forumu, predstavila glavne energetske projekte zemlje

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli učestvovala je na Kosovsko-portugalskom ekonomskom forumu, gde je predstavila glavne sektore ovog ministarstva, sa akcentom na energetiku i informaciono-komunikacione tehnologije.

Rizvanoli je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je više od 40 preduzeća iz Portugala po prvi put došlo u region preko Kosovsko-portugalskog ekonomskog foruma, što pokazuje važan korak ka produbljivanju veza i saradnje između dvije zemlje.

Na ovakvom forumu, nakon tri godine upravljanja, Rizvanolli je predstavila velike energetske projekte koji su započeti, pokazujući uspjeh prve solarne aukcije od 100 MW i drugih naknadnih aukcija koje su dio investicionog paketa, gdje ME namjerava izgraditi 950 MW novi kapaciteti obnovljive energije, sa ukupnom investicijom od 1,2 milijarde eura.

I kroz to ima za cilj da pruži sigurnost i velike mogućnosti za međunarodne investitore.

„Kosovo nudi mladu i visoko kvalifikovanu radnu snagu, dok Portugal donosi svoju stručnost u digitalnim inovacijama. Ova sinergija između novih tehnoloških talenata na Kosovu i napredne digitalne infrastrukture Portugala će ponuditi transformativno digitalno partnerstvo, gurajući naše zemlje ka saradnji i ekonomskom rastu“, naglasila je Rizvanoli.

U ovom događaju, pored Rizvanollijeve, potpredsednica Skupštine Kosova, Saranda Bogujevci, zamenica predsednika portugalske skupštine, Markos Perestrello, ministar spoljnih poslova i dijaspore, Donika Grvala, ministarka poljoprivrede, šumarstva i Ruralni razvoj, Faton Peci, učestvovali su na ovom događaju i drugi gosti.

Go to TOP