Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Redžepi: Za razvoj društva neophodna zajednička inicijativa institucija, međunarodne zajednice, civilnog društva i naše dijaspore

Prišina, 26.06.2023
Autor: Berzat Berzati

Danas je održana međunarodna konferencija “Migracije i razvoj” u organizaciji Međunarodne organizacija za migracije (IOM) na Kosovu.

Na kojoj se prisutnima ispred Vlade Kosova obratila zamenica premijera Emilija Redžepi sa veoma nadahnutim obraćanjem o perspektivama efektivnog korišćenje migracija u razvojne svrhe zemlje. I nabrojala uspehe Vlade kao i napredak koji je primećen od međunarodnih organizacija prenosi Kosova.info

Nakon što se zahvalila za dosadašnju saradnju predstavnicima IOM-a međunarodnih predstavnika, ambasadora i stručnjaka iz ove občasti zamenica premijera Emilija Redžepi je govorila o značaju dijaspore mimo doznaka pominjući transferu znanja i iskusava radi razvoja nacionalnih zajednica na Kosovu.

Redžepi je pred uglednim panelistima, gostima i zaineresovanim građanima predstavila koncept za osiguranje pozitivnog razvoja. Kroz korake koji su neophodni da se pozabavimo za uspešno suočavanje izazovima koji nas čekaju u ovoj oblasti. I da je za našu Vladu neophodni da u rad uključi i našu dijasporu na rešavanju temeljnih uzroka migracija, i suzbijanju siromašva, nejednakosti ili ograničene mogućnosti.

I istakla da dijaspora bila i ostaje veoma  značajna u privrednom, socijalnom ali i političkom životu naše zemlje. I da je njen kabinet i ministarstva u našoj vladi posvećuju posebnu pažnju politikama koje se odnose na našu kosovsku dijasporu.

I dodala da su kao institucija posvećeni implementaciji politika koje ulogu dijaspore ne posmatraju samo kao važan dio našeg identiteta, već i kao izvanrednu snagu za pozitivne promjene, koje su tek počele da se oblikuju kod nas“.

Najavila konkretne korake u realizaciji projekata u kojima dijaspora direktno učestvuje u procesima kreiranja politike, postajući aktivno učešće u političkom, društvenom i ekonomskom životu naše zemlje. I da je doprinos dijaspore vidljiv u svim sektorima, od preduzetništva i investicija do transfera znanja i stvaranja održivog razvoja.

U nastavku možete pročitati čitavo obraćanje zamenice premijera za nevećinske zajednice i ljudska prava Emilije Redžepi:

Poštovana gospođo Anna Rostocka, šefica misije, IOM
Poštovani Tomas Szunyog, specijalni predstavnik EU/šef EUOK-a
Poštovani Jonas Westerlund, ambasador Švedske na Kosovu,
Poštovana gospođo Arnhild Spence, koordinatoru za razvoj Ujedinjenih nacija
Poštovani gosti, dame i gospodo,

Čast mi je da se obratim i svakome od vas poželim dobrodošlicu na ovu važnu konferenciju na temu „Migracije i razvoj“ ovde u Prištini. Ne mogu sakriti ni svoju sreću danas jer je tema u jednoj od tri oblasti koje pokrivam kao potpredsjednica Vlade za koje bih volela da provedem mnogo više vremena ali me ovo drugo jako zaokuplja.

Želela bih da iskoristim ovu priliku da izrazim svoju zahvalnost:

IOM-u,
Ambasadi Švedske,
Kancelariji EU na Kosovu
i svim pojedincima koji su uključeni u pretvaranje ovog događaja u stvarnost.

Tokom protekle dvije godine, naša zemlja je napravila značajne iskorake u različitim aspektima upravljanja, pokazujući značajan napredak i postignuća. Izveštaj EU o zemlji 2022 za Kosovo pokazuje da ne postoji oblast bez značajnog napretka i nema oblasti sa vidljivom regresijom. Transparency International/Indeks percepcije korupcije 2021-2022 pokazuje da je Kosovo poraslo za 20 mesta za dve godine. Ovaj porast je najveći ikad na rang listi od 180 zemalja. Reporteri bez granica/Indeks slobode medija 2022 pokazuje da je Kosovo napredovalo za 17 mesta, što je takođe rekordno poboljšanje u jednoj godini, i najviši rang u poslednjoj deceniji. Isto vrijedi i za V-Dem Electoral Democracy, Freedom House i za World Justice Project.

Ova dostignuća govore o ‘pravdi’ delu naših ‘poslova i pravde’. Posao i pravda je slogan kojim smo pobedili obećavajući ljudima da ćemo predano i vredno raditi za napredak ove zemlje. A što se tiče ekonomskog dela i rasta radnih mjesta, takođe smo zabelezili impresivan napredak. Sa prosječnim rastom BDP-a od 7% u posljednje dve godine, ostvarili smo najveći procentualni rast u regionu. Imali smo i povećanje izvoza od 23% i povećanje SDI od 44% u 2022. u odnosu na 2021. Ali ovo je povećanje u porastu, jer je i 2021. godine u odnosu na 2020. bilo napretka. Ove godine očekujemo rast između 3-4% i najviša stopa rasta u regionu u narednih nekoliko godina.

Kako bismo pokazali koliko smatramo značajnim strana ulaganja i ekonomski razvoj u celini, sada smo u procesu stvaranja Agencije za investicije i izvoz u okviru Ureda premijera, i radimo sa nekoliko međunarodnih partnerskih organizacija na razvoju efikasnih sistema i procese, kako bi se omogućilo brzo povećanje održivih i izvozno orijentisanih stranih direktnih investicija u našu zemlju.

Ali to nije dovoljno pa je današnja tema veoma aktuelna jer se okupljamo kao domaći i međunarodni akteri iz sfera razvoja i migracija. Zajedno želimo da osiguramo da migracija služi kao pokretačka snaga i akcelerator razvoja na Kosovu i šire.

Svjesni smo da migracija nije samo izazov kojim treba upravljati, već i ogromna prilika koja, ako se efikasno iskoristi, može značajno doprinijeti razvoju zemlje domaćina i mesta porekla.

Migracije imaju potencijal da dovedu do pozitivnih ekonomskih, društvenih i kulturnih transformacija. Naša je odgovornost da otključamo ovaj potencijal i stvorimo okruženje u kojem kretanje radne snage može napredovati, dajući vredan doprinos njihovim novim zajednicama.

U cilju daljeg jačanja okvira politike u oblasti migracija, Vlada Kosova je u oktobru 2021. godine usvojila Strategiju migracija 2021 – 2025 i njen Akcioni plan 2021 – 2023. Ciljevi Strategije za migracije odražavaju prioritete Vlade u oblasti migracija. upravljanja migracijama kao i njegove obaveze za međunarodnu saradnju u ovoj oblasti. Pored toga, strategija odražava ciljeve i mere koje proizilaze iz politika i inicijativa na nacionalnom, regionalnom, evropskom i globalnom nivou, prvenstveno iz EU Pakta o migracijama i azilu, Globalnog dogovora za migracije i Globalnog dogovora o izbeglicama.

Da bismo osigurali pozitivan razvoj, moramo se pozabaviti izazovima sa kojima se suočavamo u ovoj oblasti. Za ovu vladu ključno je raditi zajedno na rešavanju temeljnih uzroka migracija, kao što su siromaštvo, nejednakost i ograničene mogućnosti.

Jedan ključni aspekt današnje rasprave vrtiće se oko usklađivanja programa obuke veština sa potrebama migrirajućih pojedinaca. Osposobljavajući migrante relevantnim veštinama i znanjem, osnažujemo ih da iskoriste prilike i značajno doprinesu društvima kojima se pridružuju. Saradnja između vlade, opština, organizacija privatnog sektora i civilnog društva je od suštinskog značaja za osmišljavanje i implementaciju efikasnih inicijativa za obuku veština.

Takođe prepoznajemo vitalnu ulogu zajednica dijaspore u procesu razvoja. Doprinosi članova dijaspore prevazilaze doznake; poseduju jedinstvenu stručnost, preduzetnički duh i duboku povezanost sa svojim zemljama porekla. Moramo stvoriti povoljno okruženje koje omogućava uključivanje dijaspore u različite aspekte razvoja, uključujući investicije, preduzetništvo i transfer znanja.

Štaviše, transfer znanja igra ključnu ulogu u pokretanju razvoja. Zajednice migranata i dijaspore često poseduju vredne veštine, iskustva i inovativne ideje koje se mogu podeliti sa svojim matičnim zemljama. Olakšavanjem razmene znanja i korištenjem tehnologije i digitalnih platformi, možemo premostiti jaz i iskoristiti potencijal ovog vrijednog resursa.

Radeći zajedno, možemo maksimalno iskoristiti prednosti migracije za razvoj i stvoriti svetliju budućnost za sve.

Hvala vam i želim vam produktivnu i inspirativnu konferenciju.

Go to TOP