Redžepi uputila podršku rezoluciji UN-a: Republika Kosovo snažno podržava sve međunarodne napore usmerene ka pomirenju, obnovi…

Pripremio Berzat Berzati

Prizren: 05.22. 2024

Putem saopštenja za javnost oglasila se zamenica premjera Emilija Redžepi koja je izrazila podršku rezoluciji UN-a, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici nad Bošnjacima.

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici nad Bošnjacima od strane UN-a, vodi korak ka istini, pravdi i pomirenju u regionu, naglašava Redžepi.

Redžepi dalje naglašava da jedino kroz otvoren dijalog, istraživanje i priznavanje prošlih grešaka možemo osigurati da se neponovljive tragedije neće zaboraviti i da će se pouke izvući za budućnost. Republika Kosovo snažno podržava sve međunarodne napore usmerene ka pomirenju, obnovi i izgradnji održivog mira na Balkanu.

Cijelu objavu Zamjenice Redžepi možete pogledati ispod

Kao zamenica premijera Republike Kosova, izražavam duboku podršku rezoluciji UN-a koja osuđuje neoprostivi genocid u Srebrenici. Ovaj dokument predstavlja ne samo moralnu obavezu već i korak ka istini, pravdi i pomirenju u regionu. Naša podrška ovoj rezoluciji reflektuje naše čvrsto opredeljenje za poštovanje ljudskih prava, vladavinu zakona i izgradnju trajnog mira na Balkanu.

Kosovo, kao država koja je sama prošla kroz teška iskušenja i ratna razaranja, razume patnje i gubitke koje su pretrpeli narodi Bosne i Hercegovine. Zato se obavezujemo da ćemo raditi zajedno sa svim zemljama regiona kako bismo izgradili budućnost utemeljenu na poštovanju različitosti, miru i prosperitetu.

Ovaj trenutak takođe nas podseća na važnost svedočenja istine i suočavanja s prošlošću. Samo kroz otvoren dijalog, istraživanje i priznavanje prošlih grešaka možemo osigurati da se neponovljive tragedije neće zaboraviti i da će se pouke izvući za budućnost.

U tom duhu, Republika Kosovo snažno podržava sve međunarodne napore usmerene ka pomirenju, obnovi i izgradnji održivog mira na Balkanu. Naša vizija regiona je ona u kojoj se različitosti cene, ljudska prava poštuju i mladi imaju priliku da grade bolju budućnost. Zahvaljujem se međunarodnoj zajednici na podršci i pozivam sve zemlje da zajedno radimo na ostvarenju ovih ciljeva.

Go to TOP