Redžepi učestvuje na prvom Saboru Bosanskog/Bošnjačkog narodnog Vijeća u Sarajevu

Pripremio: Berzati Berzat 23.11.2023

Zamjenica premijera Republike Kosova Emilija Redžepi, na poziv organizacionog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, putuje u Sarajevu gdje će učestvovati na 1 saboru Bosanskog/Bošnjačkog narodnog Vijeća pod nazivom “Hrabri, jaki, jedinstveni”

Na ovom saboru učestvovati će lideri institucija, političkih partija, istraživači i istoričari iz cijele BiH, regiona i šire.

25. novembra 2023. godine BNV će održati sabor u najljepšoj i najreprezentativnijoj zgradi glavnog grada Bosne i Hercegovine, Narodnom pozorištu u Sarajevu, povodom 80. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, kao i AVNOJ-a,

Ovaj historijski događaj pomirenja i praštanja, koji će ujedno još jednom potvrditi antifašističku tradiciju, hiljadugodišnju državnost, tradiciju i kulturu Bosanaca odn. Bošnjaka svih vjerskih i drugih svjetonazora, bit će ovjereno usvajanjem Sarajevske deklaracije i drugih važnih dokumenata o kojima je Akademski savjetodavni i Operativni savjet BNV-a radi mjesecima unazad.
Cijeli događaj za širu publiku širom svijeta od 17:00 sati prenosit će se na nekoliko televizijskih i radio stanica u regionu. Od posebnog interesa biće nastupi uživo sa Gradskog trga
u Zenici i Mrkonjić Gradu, kao i iz nekoliko regionalnih i svjetskih centara u kojima živi i radi bošnjačka dijaspora.
Najinteresantniji deo su panelisti koji su visoko rangirani u svijetu i regionu, panelisti će se obratiti prisutnima i gledaocima širom svijeta.

Panel se otvara obraćanjem zamjenice premijera Republike Kosova Emilijom Redžepi, koja je ujedno i prvi Bošnjački lider na Kosovu sa tako visokom državnom funkcijom.

GOVOR SPECIJALNIH GOSTIJU (DRŽAVNE DELEGACIJE IZ BIH I INOSTRANSTVA)
1- Emilija Redžepi, zamjenica premijera Republike Kosova
2 – Demir Sabri, savjetnik predsjednika Republike Turske za Balkan
3- Prof.dr. Vuk Drašković Srbija
4- Arminka Baronesa Helić, London
5 – Dr Nenad Čanak Srbija
6 – Tanja Fajon Slovenija
7 – Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH
8 – Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH
9 – Amra Čabić-El-Rayess
10 – Sanela Diana Jenkins
11 – Stjepan Mesić Hrvatska

Ova apolitična, kulturna i obrazovna institucija će djelovati transparentno i jasno kao Hub (mrežni centar), i mozgu svih institucija i pojedinaca u svijetu, sublimirati sve potrebe, probleme, stavove i biti objedinjujući, i ponekad korektivni faktor prema pojedincima i institucijama.
Više od 550 domaćih i stranih delegacija, kao i uvaženih gostiju, vladinih i nevladinih
organizacije i pojedinci iz cijelog svijeta već su se prijavili da prisustvuju Svečanoj sjednici. Ovo će biti a
jedinstven događaj istorijskih razmjera.

Go to TOP