Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Redžepi: Strahote Holokausta Roma nas obavezuju da učinimo sve moguće da se nikad ne ponovi

Priština, 2.08.2023
Autor: Berzat Berzati

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida nad Romima ili “Porajmos-a“, što na romskom znači „uništenje“. Prisećamo se na ubijene Rome i Sinte, u noći između 2. i 3. avgusta 1944, oko 3.000 muškaraca, žena i dece Roma ubijeno je u gasnim komorama u “Porodičnom kampu za Cigane” u Aušvicu.

Ovom prilikom oglasila se zamenica premijera Republičke Vlade Emilija Redžepi i pozvala da se u znak sećanja na nevine žrtve, romski narod koji obeležava i Evropski parlament od 2015-te godine kada je i proglašen Evropskim danom sećanja na genocid nad romima.

Redžepi je pozvala na jačanje svesti i javnog govora o tragediji ovog genocida i stradanja oko pola miliona nevinih Roma i Sintija koji su bili žrtve nacionalsocijalističkog rasnog fanatizma prenosi Kosova.info

“Dan sećanja na Holokaust Roma je važan podsetnik na strahote prošlosti i trajno obavezuje društvo da učini sve što je moguće kako bi se sprečilw slične tragedije u budućnosti. Kao pojedinci i društvo, moramo raditi zajedno kako bismo podigli svest o genocidu koji je pogodio romsku zajednicu i osigurali da se slične nepravde nikada više ne ponove!” rekla je Redžepi.

I dodala značaj da se osigura ravnopravnost za Rome u svim sferama društva obrazovanje, zapošljenje i aktivno učešće u političkom životu kao osnova za razvoj našeg društva.

“Takođe, važno je osigurati da romska zajednica ima jednake mogućnosti u svim sferama društva, uključujući obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje i sudelovanje u političkom životu. Nenasilje, saosjećanje i poštovanje različitosti trebaju biti temelj na kojem gradimo naše društvo.” pojasnila je.

I istakla činjenicu da zapravo naša snaga upravo leži u našoj različitosti i da vođeni solidarnošću bez obzira na etničku ili versku propadnost moramo osećati poštovano, sigurno i uključeno.

“Svi zajedno možemo raditi na stvaranju bolje budućnosti u kojoj će se svaka osoba, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, osjećati poštovano, sigurno i uključeno. Naša snaga leži u raznolikosti, a naša solidarnost i zajednička predanost osigurat će da holokaust nikada ne bude zaboravljen i da se učimo iz prošlosti kako bismo gradili bolje sutra.” zaključila je.

Go to TOP