Redžepi reaguje na ubistvo žene u Peći: Transformacija našeg društva je neophodna, ujedinjeni protiv nasilja nad ženama

Zamenica premijera Emilija Redžepi osudila je ubistvo žene u Peći, “transformacija našeg društva iz duboko patrijarhalnog u demokratsko, veoma je neophodno da se svi mi ponovo probudimo kao društvo, i kao država protiv toga”.

Njenu reakciju prenosimo u celosti:

Sa dubokim žaljenjem i ogorčenjem osuđujem stravično ubistvo žene u Peći, koje je počinio njen suprug. Ovo nije samo tragedija za porodicu žrtve, već još jedan šokantan događaj koji potresa celu našu zajednicu. Svake nedelje smo svedoci nasilja koje naše žene trpe u sopstvenim domovima.

Moramo se suočiti sa činjenicom da je transformacija našeg društva iz duboko patrijarhalnog u demokratsko, iako neophodna, donela izazove sa kojima se teško nosimo. Nasilje nad ženama, koje je često rezultat dugogodišnjeg života u neravnopravnim odnosima i odgajanja dece u takvim okruženjima, mora se hitno adresirati.

Naši muškarci često teško prihvataju zaposlene, obrazovane i nezavisne žene. Ovi stereotipi duboko su ukorenjeni u našem društvu i predstavljaju prepreke koje moramo zajedno prebroditi. Vreme je da otvoreno razgovaramo o ovim problemima i aktivno radimo na eliminisanju nasilja nad ženama.

Pozivam sve građane, institucije i organizacije da se ujedinimo u borbi protiv nasilja nad ženama. Moramo raditi na edukaciji, osnaživanju žena i promeni društvenih normi koje doprinose ovom nasilju. Samo tako možemo izgraditi pravednije i sigurnije društvo za sve.

Go to TOP