Redžepi potpisala sporazum u vrednosti 300 miliona funti sa ICO-om, koji omogućava otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj nevećinskim zajednicama

Pripremio Berzati Berzat 23.01.2024 Priština

Danas je svečano otvoren Forum za nevećinske zajednice, koji ima za cilj podršku vlade nevećinskim zajednicama u mnogim oblastima.

Naime posle dugogodišnjeg uspešnog rada sa svim nevećinskim zajednicama Redžepi je prepoznata od strane “ICO” kao pouzdan partner koji doprinosi poboljšanju života svih zajednica na Kosovu. Samo u poslednje tri godine Redžepi je neumorno radila (na stotine sastanka) na poboljšanju života zajednica, i izgradnju mostova između svih zajednica i taj rad je urodio plodom na više polja svakodnevnog života građana naše zemlje.

Današnji dan biće obeležen kao dan velikog uspeha i rezultat neumornog rada zamenice premijera Emilije Redžepi i njenog kabineta, koji neumorno svakodnevno radi na pronalaženju rešenja za probleme građana Kosova.

I pored toga što pojedinci nisu verovali da je moguć ovako veliki uspeh, pre svega za Kosovo, a zatim sa nevećinske zajednice. Redžepi je dokazala da je dorasla izazovima i da njene ideje su izvodljive, upornim radom i verom u ono što radi.

Na ostvarivanju ovako velikog projekta Redžepi je uz poverenje premijera Aljbin Kurtija uspela da uradi nešto što veliki broj političara nije uspelo u višedecenijskoj karijeri, investicija od oko 300 miliona evra je dokaz poverenja koje je zadobila od strane međunarodnih partnera ICO, ali i drugih koji će uskoro biti završeni i predstavljeni građanima. Očekujemo još plodova njenog rada koje će biti veoma korisni za ekonomski napredak građana Kosova iz redova svih zajednica koje žive na Kosovu.

Zamenica premijera Kosova za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi rekla je da će ovaj sastanak poslužiti kao platforma za osnaživanje nevećinskih zajednica. Na ovom sastanku su bili pripadnici svih zajednica kao i predstavnici ministarstva Vlade Republike Kosova.

Takođe je danas potpisan memorandum o saradnji između Kosova i ICO Kosovo Limited, koji će se zalagati za ekonomski razvoj u oblastima u kojima žive nevećinske zajednice./Kosova.info.

Redžepi je rekla da je u periodu 2024-2030. planirano da se uloži oko 300 miliona evra za nevećinske ali i većinsku zajednicu.

„Ovim sporazumom ćemo oblikovati našu državu u narednim godinama fokusirajući se na podršku malim preduzećima i otvaranje novih radnih mesta, ekonomski razvoj u nekoliko regiona od Leposavića do Dragaša“, rekla je ona.

“Planiramo da uložimo 300 miliona eura u ekonomski razvoj opština u kojima žive nevećinske zajednice. To će povećati strategiju pomirenja između različitih naroda. Isto tako, podrška ekonomskom razvoju je ključno pitanje za stabilnost i ekonomsku saradnju i zajednički život svih naroda na Kosovu.

Ovim sporazumom otvaramo vrata mnogim inovacijama i mogućnostima koje će oblikovati našu zemlju u narednim godinama. Fokusirani smo na unapređenje lokalne ekonomije, a ovaj projekat posebno naglašava podršku malim i velikim preduzećima, otvaranje novih radnih mjesta i novih fabrika.

Ekonomski razvoj u svim regionima Kosova, od Leposavića do Dragaša. Zajedno sa ICO-om radimo na poboljšanju infrastrukture i podržavamo tehnološke inicijative koje su od fundamentalnog značaja u modernizaciji naše privrede”, naglasila je ona.

S druge strane, predstavnik ICO Kosovo Limited Džejms Holms, govoreći o saradnji sa izvršnom vlašću, rekao je da će on omogućiti veću podršku nevećinskim zajednicama.

“Naša uloga ovdje je da podržimo vladu i sve vas koji ste ovdje. Kada uđemo u ove inicijative za koje smatramo da su veoma interesantne, naša uloga će biti podrška i nadamo se da će ovaj forum preuzeti volan i da ćemo mi podržati. Posao koji radimo je uvek u skladu sa ustavom Kosova i u skladu sa zakonima Kosova.

Ovaj ustav i ti zakoni definišu niz prava i mogućnosti. Možemo odigrati malu ulogu u daljem razvoju. Mi kao ICO ćemo vas podržati. Ako pogledamo sporazum koji je danas potpisan, ovaj sporazum govori o zagovaranju prava za nevećinske odbore i ovaj sporazum govori o promociji ovih prava. To govori da se donošenje odluka približi ljudima”, izjavio je on.

Zamenica premijera, Emilija Rexhepi, u ime Vlade Republike Kosovo, potpisala je danas Memorandum o razumevanju sa Organizacijom međunarodnih zajednica.

Prema njihovim riječima, ovaj memorandum će poslužiti kao osnova za ulaganja s ciljem otvaranja novih radnih mesta sa fokusom na nevećinske zajednice, uspostavljanja infrastrukturnih projekata i jačanja preduzeća u cilju povećanja stabilnosti u opštinama.

Go to TOP