Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Redžepi na konferenciji SMART Balkans: Uključivanje zajednica neophodno za održivi mir

Priština, 22 Juna 2023
Autor: Berzat Berzati

O održivom miru i suživotu među zajednicama uz učešće zamenice premijera Emilije Redžepi razgovaralo se u Prištini u okviru konferencije SMART Balkans, koja je za temu imala „Promovisanje stabilnosti i održivog mira na Kosovu“.

Naglašena je važna uloga civilnog društva i medija u izgradnji trajnog mira prenosi Kosova.info

Zamenica premijera Kosova za pitanja manjina, Emilija Redžepi, izrazila je podršku Vlade Kosova za inicijative koje dokazuju suživot i mir među zajednicama.

„Smatram da je vaše današnje druženje i ova vaša današnja tema ne samo da je aktuekna ona je uvijek aktuelna, ne samo u ovom turbulentnom vremenu nego i inače svih ovih godina posle svih ovih ratnih dešavanja u svim državama Balkana negde više negde manje. Ali smatram da mi nemamo druge alternative nego ne samo da promovišemo mir, sigurnost, zajednički život, nego som u obavezi da to uradimo, zato što niko nema prava da sudi nekome na osnovu njegove nacionalne pripadnosti. Takvi smo kakvi smo se rodili neki su Albanci, Srbi, neki su Bošnjaci, neki su Turci, Romi koji god da su, ali gospodo prvo svi smo mi ljudi. I u tom smislu smatram da svi imamo jednako pravo na život. Jednako pravo na život u svojoj sredini tamo gde smo rođeni, nije bitno da li je neko brojčano više ili manje. Jednako pravo da se školujemo u svojoj sredini u svojoj državi, jednako pravo da radimo u svojim institucijama u svojoj zemlji. Imate apsolutnu podršku Vlade Republike Kosova, moju ličnu podršku zato što sam jedan od, smatram da realnost života upravo jeste poštovanje poštovanje vrednosti različitosti….”, rekla je ona.

Dok je izvršni direktor Instituta za demokratiju i medijaciju Sotirać Hroni rekao da se dugoročno rješenje problema ne može naći bez uključivanja zajednica.

„Održivi mir u našim zemljama nikada se ne može postići bez građana i zajednica, svaki napor da se pronađu dugoročna rješenja za probleme koji još uvijek mogu biti prisutni u našim društvima apsolutno se ne mogu ostvariti bez uključivanja građana, a svaki napor će biti nepotpuno u tom smislu, jer važna rješenja zahtijevaju i podršku, ona nužno zahtijevaju podršku građana i civilnog društva”, rekao je on.
Konferenciji su prisustvovali predstavnici civilnog društva i medija koji su razgovarali o njihovoj ulozi i inicijativama u zajednici u izgradnji trajnog mira.

Projekat SMART Balkans je četverogodišnji regionalni projekat, finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Norveške i implementiran u šest zemalja Zapadnog Balkana.

U međuvremenu, Institut za demokratiju i medijaciju je organizacija odgovorna za implementaciju projekta u Albaniji i na Kosovu.

Program sadrži grant šemu, a glavni cilj je osnaživanje civilnog društva za mirno, inkluzivno društvo.

Go to TOP