Redžepi: Liberalizacijom viza Kosovari konačno mogu u obilazak Evrope, s velikim nestrpljenjem čekamo ukidanje viznog režima sa BiH

Građani Kosova od 1. januara 2024. godine ne moraju više čekati u redovima za vizu pred ambasadama, već mogu da putuju bez viza u svim državama Evropske unije. 

Za one koji imaju biometrijske pasoše, liberalizacija viza omogućava da u toku šest mjeseci, 90 dana borave u državama članica EU.

Za građane Kosova, to je izuzetno značajan korak, jer, kako je kazala zamjenica premijera Kosova za manjinska pitanja i ljudska prava Emilija Redžepi, nakon decenijske izolovanosti, cjelodnevnog čekanja pred ambasadama, građani se mogu slobodno kretati.

– Nakon decenijske izolovanosti građana Republike Kosova da se slobodno kreću, odnosno viznog režima kojeg su nam nametnule države članice Evropske unije, napokon je došao dan da se ta nekorektnost prema nama ukine, da možemo putovati i kretati se kao i svi normalni građani širom Evrope – izjavila je za Fenu Redžepi.

Sporazum o ukidanju viza, podsjetila je, počeo je s realizacijom 1. januara 2024. godine i već nekoliko dana je povećan broj građana koji žele da posjete svoje porodice, familiju i prijatelje u državama zapadne Evrope.

Također, značajan broj mladih ljudi odlučio se na posjetu turistički atraktivnih mjesta širom Evrope.

– Sloboda kretanja je bila jako ograničena pa je većina naših građana koristila Tursku, Albaniju ili Crnu Goru za svoje odmore, tako da sada imaju mogućnosti da odu i posjete mnoga mjesta koja su prepoznatljiva po svom kulturno-historijskom bogatstvu – istakla je Redžepi.

Pojedine države EU iz sigurnosnih razloga odlučuju se za granične kontrole, a na pitanje kako će se to odraziti na tek uspostavljenu viznu liberalizaciju, Redžepi kaže da prate “šta su Slovenci uradili sa svojom granicom prema Hrvatskoj”, misleći na pojačanu kontrolu na granicama.

Izrazila je nadu da to toga neće doći, poručivši kako “svi mi težimo ka putu u EU i ne treba nam sada postavljanje bilo kakvih granica”.

Naglasila je i da s velikim nestrpljenjem čekaju ukidanje viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno ratifikaciju potpisanog Berlinskog sporazuma o slobodi kretanja između šest država zapadnog Balkana.

– To je za nas od prioritetne važnosti za privrednu, ekonomsku povezanost i jačanje partnerstva, ali kako stvari stoje, izgleda da je lakše bilo da nam EU ukine vizni režim nego da sa BiH imamo bolju komunikaciju, a čak i Srbija priznaje kosovska dokumenta, a BiH i dalje ne – istakla je Redžepi.

Smatra da bi veći angažman bošnjačkog političkog korpusa oko rješavanja tog problema, a posebno ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića mogao dati dobar rezultat.

Nakon što je bezvizni režim stupio na snagu u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, Kosovari sada mogu putovati u zemlje šengenskog prostora bez viza na razdoblje od 90 dana u periodu od 180 dana.

Evropski parlament je 18. aprila odobrio odluku o liberalizaciji viznog režima za Kosovo koje se tako pridružuje drugim zemljama u regiji čiji građani uživaju slobodu kretanja.

Go to TOP