Redžepi: Kad Srbija sprovede odluku i mi ćemo ukinuti stikere, normlizacija odnosa je neophodna

Vlada Kosova gleda oprezno na odluku Vlade Srbije da dozvoli slobodno kretanje vozilima sa oznakama RKS kroz Srbiju, rekla je potpredsjednica Vlade Emilija Redžepi. Ona ponavlja da će ova vlada nadgledati proces Srbije pa tek onda ukinuti stikere za vozila sa srbijanskim tablicama.

Redžepijeva je ponovila stav Vlade Kosova nakon odluke Srbije o omogućavanju slobodnog kretanja za vozila sa kosovskim tablicama.

“Ono što je Republika Srbija uradila u prethodnoj nedelji je ništa novo, ništa staro. Možda u ovom momentu želi malo više da se dodvorava evropskim zemljama zbog onoga što se desilo u Banjskoj na sjevru naše države. Mi kao vlada na to gledamo jako oprezno. Smatram da mi kao vlada pristupa dijalogu i normalizaciji odnosa sa Republikom Srbjom jako oprezno, mišljenja sam da trebamo nadgledati ovaj proces, pratiti ovaj proces i u onom momentu kada budemo sigurni da Republika Srbija ovo sprovodi kako treba o slobodi kretanja vozila sa registarskim tablicama Republike Kosova na teritoriji Republike Srbije, u tom istom momentu i mi ćemo kao vlada odlučiti da ukinemo te stikere”, rekla je Redžepi na debati u Medija centru Čaglavica.

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi smatra da je normlizacija odnosa neophodna. “ Ako mi kao narodi na Kosovu ne poštujemo jedni druge, smatram da ta normalizacija odnosa nije normalna. Treba raditi na stereotipima i mržnji između naroda. Moramo javno govoriti o tome. Suočavanjem sa tim problemima otvaramo bolju budućnost za nove generacije”, kaže Redžepi.

Ističe da “svi narodi koji žive na Kosovu, bez obizira na naciju, jezik, moraju biti ravnopravni”.”Ne možemo govoirti o multietničkom Kosovu ako se neko oseća diskriminisan”, naglašava zamjenica premijera.

Emilija Redžepi za početak naredne godine najavljuje veliki projekat za razvoj prije svega manjinskih zajednica na Kosovu. Ona nije želela da otkriva detalje projekta ali je naglasila da predstoji velika konferenicija početkom naredne godine.

Go to TOP