Redžepi iz Dohe: Nasilje u porodici ne sme biti tabu tema, zahteva angažovanje svih segmenata društva da stvorimo harmoničnije društvo

Prizren, 05.12.2024
Autor: Berzat Berzati

Tokom proteklih nekoliko dana zamenica premijera Emilija Redžepi boravila je u službenoj poseti u Dohi na Svetskoj konferenciji o međureligijskoj konferenciji o dijalogu.

Tema ove konferencije je bila, fokusirana na temu “Porodična struktura u svetlu promena današnjeg sveta”, i okupila je istaknute ličnosti iz celog sveta.

Redžepi je bila panelista ove konferencije i naglasila je da nasilje u porodici ne sme biti tabu tema i da zahteva angažovanje svih segmenata društva kako bismo stvorili harmoničnije društvo koje poštuje različitosti i promoviše ljubav, razumevanje i solidarnost.

Redžepi je tokom ove posete gde je predstavljala Vladu Kosova sastala sa služenicima Qatar fondaciji sa kojom je uspostavila jako čvrste kontakte oko finansiranja raznih projekata iz oblasti infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i poljoprivrede

Dragi građani,

Nalazim se u Dohi, državi Katar, gde sam prisustvovala Svetskoj konferenciji o Međureligijskom dijalogu. Ovo iskustvo nije samo inspirativno, već i duboko prosvetljujuće, proširujući moje razumevanje važnosti međuverskog dijaloga u današnjem svetu. Istakla sam da se svi mi možemo razlikovati po veri i naciji, pripadamo različitim etničkim grupama, ali nikada ne smemo zaboraviti da smo pre svega ljudska bića i da po meni na svetu postoje samo dobri i loši ljudi.

Konferencija, fokusirana na temu “Porodična struktura u svetlu promena današnjeg sveta”, okupila je istaknute ličnosti iz celog sveta.

Želim da se zahvalim Njegovoj Ekselenciji Šeiku Muhamedu bin Abdulrahmanu Al-Thaniju, premijeru i ministru spoljnih poslova Katara, kao i uvaženom dr. Ibrahimu na pozivu i podršci ovoj važnoj inicijativi.

Kao zamenica premijera Vlade Republike Kosova za ljudska prava i pitanja nevećinskih naroda, te kao osoba koja se više od 30 godina aktivno bavi borbom za ravnopravnost svih etničkih grupa u našem društvu, imala sam priliku da istaknem ključnu ulogu porodičnih vrednosti i međuverskog dijaloga u izgradnji harmoničnijeg društva. Za mene, porodica je temelj svakog društva, mesto gde se učimo o međusobnom poštovanju, solidarnosti, odgovornosti i ljubavi.

Na ovoj važnoj konferenciji, naglasila sam važnost obrazovanja kao osnove za razumevanje i poštovanje različitosti. Dodatno, istakla sam potrebu za partnerstvom sa verskim liderima u promociji porodičnih vrednosti i moralnih principa. Posebno sam naglasila da nasilje u porodici ne sme biti tabu tema i da zahteva angažovanje svih segmenata društva kako bismo stvorili harmoničnije društvo koje poštuje različitosti i promoviše ljubav, razumevanje i solidarnost. Osim konferencije, imala sam sastanke sa rukovodstvom Katara, zamenicom premijera kao i ministrima sa kojima smo razgovarali o jačanju naše buduće saradnje. Takođe, jedna od bitnih poseta bila je Qatar fondaciji sa kojom smo uspostavili jako čvrste kontakte oko finansiranja raznih projekata iz oblasti infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i poljoprivrede te im se srdačno zahvaljujem na gostoprimstvu i poštovanju svo ovo vreme. Zahvalnost izražavam i našem ambasadoru gosp. Fuadu Morini koji daje svoj maksimum na jačanju veza između Republike Kosova i Republike Katara.

S poštovanjem,

Zamenica premijera Vlade Republike Kosova

Go to TOP