Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Rat u Ukrajini posvađao Bugare: Kako predsjednik i premijer različito tumače slanje naoružanja

Rat u Ukrajini, ali i posljednje mjere koje je donijela Rusija, a tiču se isporuke gasa Bugarskoj, uspjele su posvađati političare u ovoj državi, a u fokusu novog “sukoba” bili su predsjednik Rumen Radev i premijer države Kiril Petkov.

Naime, nakon što je Ruska Federacija, tačnije kompanija Gazprom, obustavila isporuku gasa Bugarskoj, predsjednik Rumen Radev je izjavio kako će ova situacija biti pravi test evropske solidarnosti.

“Nije slučajno što sam dugo pozivao na pažljiv i odgovoran odnos Bugarske prema ovom sukobu koji direktno utječe na živote i dobrobit građana kako ovdje, tako i Bugara u Ukrajini”, rekao je Radev.

Poručio je kako će ministar ekonomije morati objasniti Bugarima i ljevičarima, koji su oduvijek bili protiv ratova, da oružje koje šalje Bugarska Ukrajini zapravo podstiče sukob u državi.

“Ovo znači korak ka direktnom uključivanju Bugarske u ovaj sukob, a vidimo nažalost da jenjavaju pozivi na mir i prekid sukoba. Umjesto toga, militantna retorika sve više eskalira”, poručio je Radev.

Povodom izjava bugarskog predsjednika oglasili su se i ministar finansija ove države Asen Vasilev, ali i premijer Kiril Petkovi.

“Stav koji je iznio predsjednik Radev, da davanjem oružja Ukrajini podstičemo rat je sramotan. To direktno implicira da će Rusija pobijediti u ovom sukobu. Mi vjerujemo da će Ukrajina pobijediti i moramo joj pomoći u tome”, rekao je Vasilev.

U suprotnom, prema riječima bugarskog ministra, alternativa je da Ukrajina, a zatim i cijela istočna Evropa postanu vazali.https://396863eb3425f4559285be4a843b0164.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

“Mi u ovoj vladi to nećemo dozvoliti. Bugarska neće biti ničiji vazal. Ne tražimo sukob ili rat, ali kada nam rat dođe na prag, mi ćemo ga dočekati i odbiti agresora. To bi trebalo da bude jasno apsolutno svakom agresoru ma ko on bio. Utakmica u kojoj neko pokušava da nam kaže šta da radimo i da nas ucjenjuje je završena”, kategoričan je Vasilev.

Premijer države Kiril Petkov također je naglasio kako će Bugarska nastaviti vojno-tehničku podršku Ukrajini.

“Uvijek ćemo braniti bugarske interese. To znači nezavisnu, slobodnu i prosperitetnu Bugasku. Nažalost, u prošlosti nas je Rusija tretirala kao koloniju. Imamo mnogo političkih i ekonomnsih krugova koji brane njene interese”, zaključio je Petkov.

Go to TOP