Prizren: Otvorena kancelarija za razvoj bugarske zajednice, stotinjak “Bugara” dočekalo “svog” predsjednika i traže da se prizna bugarska zajednice na Kosovu

Pripremio Berzat Berzati 24.12.2023

Jučer je u Prizrenu svečano otvoreno Udruženje za razvoj i integraciju bugarske zajednice na Kosovu.

Ovu kancelariju je otvorio predsjednik Bugarske Rumen Radev, njega su dočekali članovi tog udruženja koji će biti posvjećeni njegovom radu.
Radev nije bio raspoložen za razgovor sa medijima, iako je od dolaska Radeva na Kosovo sve tajnovito i ne transparentno, ipak se na kraju otkrila njegova prava agenda.

Dolazak šefa Bugarske na Kosovu objavila je predsjednica Osmani odnosno njen kabinet u veoma šturom pojašnjenju da mediji mogu samo uslikaju par fotografija ali bez pitanja. Dalje je službena posjeta predsjednika Bugarske nastavljena sa jednom kratkom izjavom kako je Bugarska prijatelj Kosova i da oni sve rade da Kosovo bude deo EU porodice.

Međutim dolazak predsjednika Radeva u Prizren nije bila najavljena u medijima, naime u njegovoj pratnji bilo je oko 10 bugarskih medija. Razlog ne javljanju lokalnim ali i ceentralnim medijima je možda zbog toga što namjera nije baš i prijateljska prema građanima Prizrena prije svega Bošnjacima i Gorancima, ali i Romima, Turcima i Albancima.

Posjeta gradonačelniku Totaju je isto bila isto misterioznog karaktera, bez prisustva medija unutar rezidencije Šaćira Totaja. Zatim poslije sastanaka sa gradonačelnikom odlaze da otvore kancelariju “za razvoj bugarske zajednice na Kosovu”.

Na otvaranju ove kancelarije nije prisustvovao niko iz centralne Vlade naše Države, što je odmah bilo veoma čudno.

Dalje dok predsjednik Bugarske otvara kancelariju, u isto vrijeme u hotelu Theranda se okupljaju pripadnici Bošnjačke, Goranske, Romske, Turske ali i Albanske zajednice iz Orahovca, koji nisu baš raspoloženi zbog prisustvo medija, daju signale da ih ne slikamo a na pitanje zašto su došli i ko ih je pozvao nema odgovora. Nekoliko starijih osoba govori kako su morali da budu ovdje zbog djece, da ne bi njihova djeca izgubili stipendije i pravo na studiranje u Bugarskoj.

“Zvala su nas djeca i rekla nam da svi mi kojima djeca studiraju u Bugarskoj budemo ovdje, da kažemo da smo Bugari” kaže jedan roditelj (ime prezime poznato redakciji) iz bošnjačke zajednice.

Dok smo čekali ispred Hotela prilazi jedan muškarac (ime prezime poznato redakciji) i traži informaciju oko parkinga, dalje u razgovoru kaže da je on Goranac ali živi u Skoplju. Na pitanje što je došao na ovaj sastanak on kaže da je godinama pokušavao da dobije pasoš Sjeverne Makedonije ali nije uspeo pa eto došao da proba ako uspije da dobije Bugarski pasoš.

Prisutni su i nekoliko osoba iz Romske zajednice, na pitanje šta oni rade ovdje kažu da ih je zvao organizator ovog skupa i reko im da se registruju i da će im dati pasoše Bugarske uskoro.

Sala je ispunjena mladim studentima koji studiraju u Bugarskoj ali i manji deo njihovih roditelja, u sali se nalazi i Numan Balić nekadašnji ministar zdravlja i predsjednik SDA, više puta osuđivan za seksulane napade i oslobađan pod sumnjivim okolnostima. Do nedavno nedostupan za odsluženje zatvorske kazne, sada se vratio na Kosovo i cupkajući u mjestu iščekuje dolazak predsjednika Bugarske u sali Prizrenskog Hotela Theranda.

Na samom startu sastanka obračaju se organizatori ovog skupa, tu je i Abaz Ademi bivši kandidat VAKAT koalicije na poslednjim lokalnim izborima, on se zahvalio predsjedniku na svemu što je uradio do sada za kako je rekao “Bugare” u Župi i Podgori odnosno Prizrenskom regionu.

Zatim se obratio Resmin Hamza iz Dragaša ujedno i predsjednik Udruženja Bugara u opštini Dragaš, sa kancelarijom u selu Krstec. On se isto zahvalio predsjedniku Radevu i zatim zatražio da se svi izjasne na predstoječem popisu stanovništva kao Bugari.

Resmin Hamza presjednik Ujedinjeni Bulgari u opštini Dragaš

Predsjednik Radev oduševljen ovim pozivom kaže ” Zaštita prava i interesa sunarodnika je prioritet bugarske države i moj lični prioritet kao predsjednika,”.

Predsjednik Radev je rekao da postoji potpuni konsenzus u institucijama da se finansiranjem novih programa podrže bugarske zajednice u inostranstvu. U Bugarskoj studira 120 studenata sa Kosova. Nadamo se da će ovi mladi ljudi kada se vrate ovamo podržati svoju domovinu ili pronaći uspješnu karijeru, poželio je Radev.

On je istakao da je njegov najvažniji razgovor sa predsjednicom i premijerom Kosova bio o pronalaženju svih zakonskih mogućnosti, da bugarska zajednica dobije priznanje i nađe svoje mjesto u Konsultativnom savjetu za zajednice predsjednice Kosova.

“Radev je naveo da postoje garancije domaćina da će se to dogoditi u najkraćem mogućem roku. Za naredni popis stanovništva, Radev je istakao da je izuzetno važno da se svi slobodno izjasne o nacionalnoj pripadnosti”

Iako ova da je nazovemo “dobrovoljna” Bugarizacija, na štetu pretežno Bošnjačke i Goranske zajednice dolazi pred sami popis stanovništva na Kosovu. Gradonačelnik Prizrena Šaćir Totaj aplaudira i po onome što smo videli podržava bugarizaciju pretežno Bošnjaka u Prizrenskom regionu.

Iako su u mnogim zemljama regiona ali i EU studirali mladi Bošnjaci i Goranci, do sada nije vršen ovakav pritisak odnosno nije se tražilo od njih da se izjasne kao pripadnici te države.

U narednim danima očekujemo pojašnjenje predsjednice Kosova, odnosno kakve dogovore spominje predsjednik Radev povodom BUGRIZACIJE u Prizrenskom regionu pretežno Bošnjaka i Goranaca ali i ostalih zajednica.

Go to TOP