Privođenje pravdi Aganijevih ubica naša stalna posvećenost

Predsednica Vjosa Osmani Sadriu koja se nalazi u Velikoj Britaniji na krunisanju kralja Čarlsa III, oglasila se povodom 24. godišnjicu ubistva Fehmi Aganija dugogodišnjeg potpredsednika LDK-a i člana Skupštine Kosova pre rata. Ona je ovom prilikom rekla da institucije nastavljaju posvećenost privođenju pravdi počinilaca ovog zločina prenosi Kosova.info

Ona je istakla akademika Aganija kao amblematičnu ličnost pokreta za slobodu Kosova, koji se sve do svoje smrti obavezao na ispunjenje ideala nezavisne države Kosova.

“Dana 6. maja 1999. godine, na dan slobode, vizionarski i ujedinjujući akademik Agani je brutalno ubijen od strane snaga genocidnog režima Srbije. Njegova vizija i nasleđe Kosova biće inspiracija za generacije. Sjećanje na akademika Aganija će biti trajno, a privođenje počinilaca zločina pred lice pravde je naše stalno opredjeljenje”,poručila je.

6. maja navršava se 24 godine od ubistva akademika Fehmija Aganija od strane srbijanskih.

Agani je 6. maja 1999. godine zajedno sa porodicom pokušao da napusti Kosovo vozom. Na granici sa Severnom Makedonijom voz se vratio nazad. Negde u blizini Kosova Polja, policija je zaustavila voz i naredila svima da izađu. Različita svedočenja objavljena u štampi otkrivaju da je Agani odveden ili autobusom zajedno sa drugim Albancima, ili sam sa policijom u privatnom automobilu. Njegovo telo pronađeno je sledećeg dana pored blatnjavog puta, u blizini Lipljana.

Go to TOP