Premijer Kurti će sutra imati bilateralni sastanak sa grčkim premijerom

Premijer Aljbin Kurti učestvovaće večeras na neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana i zemalja članica EU u Atini, na poziv grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, prenosi Kosova.info

Inicijativa premijera Micotakisa da pozove lidere Zapadnog Balkana i zemalja članica EU u dvorac Maximos na neformalnu večeru o evropskoj ekspanziji i budućnosti regiona, naglašava ulogu Grčke. kao stub stabilnosti, mira i energetske sigurnosti na Balkanu i jugoistočnoj Evropi.

U međuvremenu, za utorak u 10:45 zakazan je bilateralni sastanak grčkog premijera Kyriakosa Micotakisa i premijera republike Kosova Aljbin Kurtija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozitivno su odgovorili na Mitsotakisov poziv, nešto što je i značajno i simbolično.

Pored Kurtija, među regionalnim liderima, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Neformalnoj večeri će prisustvovati i čelnici zemalja članica EU kao što su premijer Bugarske Nikolaj Denkov, hrvatski Andrej Plenković i rumunski Ion-Marcel Čolacu.

Go to TOP