Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Premijer Češke: Nećemo plaćati gas u ruskim rubljama, to je klasična ucjena

Premijer Češke Republike Petr Fiala izjavio je kako ova država ne namjerava podleći ucjenama Ruske Federacije te da neće plaćati ruski gas u rubljama kako to traži Moskva.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, Fiala je naglasio kako je prijedlog Ruske Federacije koji se tiče plaćanja u rubljama ucjenjivački te da Češka neće pristati na takvu “igru”.

“Ako govorimo o plaćanju gasa u rubljama, onda Češka neće podleći ucjeni Ruske Federacije. Greška je ukoliko se neke zemlje i kompanije slažu s takvom odlukom Kremlja. To predstavlja kršenje sankcija i veoma je opasno”, izjavio je Fiala.

Podsjetimo, Ruska Federacija je zbog odbijanja zemalja da gas plaćaju u ruskim rubljama odlučila obustaviti isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj. Zbog cijele situacije, države su se već okrenule pronalaženju alternativa.

Bugarski zvaničnici su, zbog odluke Ruske Federacije, izjavili kako će preispitati sve ugovore s Gazpromom uključujući i one koji se tiču tranzita gasa preko ove države.

Preko Bugarske se također transportuje ruski gas produženim krakom gasovoda Turski tok do Srbije i dalje do Mađarske, ali i Bosne i Hercegovine.

Go to TOP