Povodom 28 godišnjice genocida u Srebrenici: Odakle toliko mržnje u srpskim vojnicima i oficirima prema svojim komšijama

Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici u Istorijskom institutu Kosova sinoć je održan komemorativni skup, koji je započeo intoniranjem himne Kosova i minutom tišine za sve srebreničke žrtve, prenosi Kosova.info

Koorganizator komemorativnog skupa je kabinet zamjenice premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je na komemorativnom skupu govorio na bosanskom jeziku, kazao je da pravde i mira za Srebrenicu i BiH još uvijek nema. Istakao je da se, kad god se približi godišnjica genocida u Srebrenici, prisjećamo 8.732 bošnjakih muškaraca i dječaka, kojima nije data niti najmanja nada za opstanak.

“Uvijek se sjećamo i muči nas činjenica da zločinci nikada nisu dobili zasluženu kaznu. Iako je Srbija smatrana odgovornom što nije zaustavila genocid, nikada se nije smatrala odgovornom za nemilosrdno činjenje i počinjen genocid”, kazao je Kurti.

Kurti je istakao da ni četvrt stoljeća nakon genocida “Srbija još nije kažnjena za genocid u Srebrenici”. Kazao je da živimo u vremenu kada se dodaje ‘so na ranu’ negiranjem genocida. On je podsjetio i da je Skupština Kosova prije dvije godine usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Poslanik Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović je kazao da je Srebrenica pojam za stradanje Bošnjaka. On je naglasio da se osim negiranja genocida u Srebrenici od strane Srbije i manjeg bh. entiteta Republika Srpska negira i bošnjački narod i potkopava država BiH. Istakao je da se i narod Kosova, kao i Bošnjaci, suočavaju sa zataškavanjem i umanjivanjem zločina nad njima.

“Mi Bošnjaci u BiH isto imamo zadatak da afirmiramo sve međunarodne sudske presude, posebno dva suda UN-a, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u Hagu. I ne samo to, istražujte, nastavite istraživati zločine, zločini nad nama ne zastarijevaju. Progonite zločince, imate državu, raspisujte potjernice i sudite, to je naša obaveza”, kazao je Mehmedović.

Zamjenica premijera Redžepi je podsjetila da su u Srebrenici ubijeni bošnjački muškarci svih uzrasta od strane Vojske Republike Srpske na čelu s generalom Ratkom Mladićem, koji je osuđen za genocid i ratne zločine, uključujući i paravojnu formaciju “Škorpioni” pod kontrolom i komandom MUP-a Srbije.

Ona je kazala da se kao čovjek uvijek pita odakle toliko mržnje u tim srpskim vojnicima i oficirima prema svojim komšijama s kojima su zajedno živjeli i radili cijelog života.

Go to TOP