Ponedeljak 25 septembar dan žalosti u čast poginulog policajca Bunjakua na severu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu u skladu sa nadležnostima odlučila je da danas u ponedeljak, 25. septembar 2023. godine bude proglašen državnim danom žalosti u čast policajca Afrima Bunjakua, ubijenog na dužnosti na severu zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, državna žalost će tokom dana ponedjeljka, u međuvremenu, Državni protokol je zadužen da preduzme sve potrebne radnje za provođenje ove odluke prenosi Kosova.info

Predsednica Osmani je juče izjutra zbog nastale situacije otkazala sve aktivnosti planirane za ponedeljak i utorak u Njujorku, a već bi trebala da se nalazi na Kosovu. Pripadnik policije Kosova poginuo je, i drugi ranjen, a treći povređen, nakon napada naoružanih lica u Banjskoj kod Zvečana, u nedelju oko 3 sata ujutru za šta se činilo da je rutinska kontrola sprečavanja transporta ilegalne robe.

Kosovska policija je prvo opkolila osumnjičene, 30ak osoba – pripadnika oružane terorističke grupe koji su se nalazili u manastiru Banjska a nakon toga razoružala dok se detalji o tome još obzanjuju. Organi reda su potvrdili da su tri napadača ubijena, a šestoro uhapšeno, od kojih su dvojica u uniformi i još četvorica koji su putem radio komunikacija pomagali u akciji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je napad izvela kriminalna i teroristička banda Srbije, a Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da se slučaj tretira kao napad na ustavni poredak, koji uključuje i terorizam.

Go to TOP