Policija u Dragašu ne pruža zaštitu žrtvama nasilja u porodici, reaguje poslije krvavog ishoda

Situacija na Kosovu je alarmantna povodom porasta nasilja u porodici, šta više problemi žena koje su žrtve nasilja rastu prilikom odluke da se razvedu i napuste svoje partnere/supruge, piše Kosova.info

Jedan od glavnih razloga problema i porasta nasilja dolazi zbog neprofesionalnog rada policije, Suda i Tužilaštva, najgora situacija je u ruralnim predjelima Kosova.

Opština Dragaš je jedna od opština gdje se nasilje u porodici po onome šta se dešava u tom regionu ne shvata ozbiljno od svih faktora sigurnosti koji tamo djeluju.

Jedan od takvih slučajeva je kada je došlo do ranjavanja oca žrtve od strane bivšeg zeta ispred suda u Dragašu, naime i pored toga da su žrtve Kadri Ćusaj i njegova ćerka više puta prijavljivale Omera Muhametija za prijetnje i uznemiravanje i dostavljalji sve dokaze policija i tužilaštvo nisu reagovali niti je Muhameti hapšen. To je na kraju dovelo do pokušaja ubistva ispred Suda u Dragašu, dok su prema izjavi žrtve Kadri Ćusaja upravo dvoje policajaca njemu rekli nema problema sve je sigurno slobodno idi do svog vozila.

“Dvoje policajaca koji su bili blizu Suda su mi rekli, on je otišao slobodno idi do parkinga i uzmi vozilo, kada sam prišao vozilu tu je odmah došao i Omer Muhameti i pucao na mene gdje sam i ranjen. Njemu se mislim zaglavilo oružje i ja sam uspeo da ranjen uđem u vozilo i odem do policijske stanice, tu sam im rekao vidite šta ste mi uradili, rekli ste da sam bezbedno.” naglašava Ćusaj.

Naime nasilnici u opštini Dragaš se i ne hapse jer su kako kažu u policiji onisu od ranije poznati organima reda, iako je to otežavajuća okolnost gde policija mora odmah da reaguje. Međutim u Dragašu to je “možda” nebitno.

Još jedan slučaj nasilja gdje bivši suprug konstantno uznemirava i vrijeđa bivšu suprugu već više od 8 mjeseci prolazi nekažnjeno od strane Suda u Dragašu i policije. Naime osumnjičeni nasilnik A.U iako je više puta privođen na granici prilikom ulaska na Kosovu, odmah bude oslobođen po transportu u policiji u Dragašu.

Žrtva ovog nasilja je bila prinuđena da se preseli u drugi grad zbog ne-sigurnosti od strane policije, ovo nije ništa novo sve dok upravo osobe koje vrše nasilje u porodici rade u policiji u Dragašu.

U dragašu do prije dva dana nije bilo niti jednog ženskog policijskog službenika, poslije insistiranja nevladinog sektora napokon je zaposlena jedna devojka u policijskoj stanici Dragaš.

KallxoPernime je snimio reportažu povodom ne rada dragaške policije i Suda ali i prizrenskog tužilaštva.

Slučaj ranjavanja Kadri Ćusaja:

Tužilac iz Prizrena Uesin Veliji snimljen je kako pokušava da ubedi oca žrtve nasilja u porodici da odustane od krivičnog gonjenja. Zamolio je oca žrtve da se pomiri sa čovjekom koji mu je prije nekoliko dana prijetio smrću i koji je u prošlosti osuđen zbog prijetnji njegovoj kćeri. Nekoliko sedmica nakon pokušaja tužioca da pomiri žrtvu Kadri Ćusaja sa osumnjičenim Omerom Muhametijem, upravo dolazi do onogo što je Muhameti najavio on je pucao u Kadrija Ćusaja iz pištolja. Ispaljeni metak pogodio ga je vrlo blizu srca. Istraga KallxoPernimea otkrila je skandalozan tretman koji su institucije, uključujući policiju, tužilaštvo i sud, dale prema ovom slučaju propustom da istraže ruku i zaštite žrtve.

Qusaijeva kćerka je prije nekoliko godina razvedena od Omera, dok se za ovaj slučaj vodilo nekoliko sudskih postupaka, gdje je Omer osuđen samo na uslovne osude koje nisu imale efekta. Omer je 20.01.2024 bivšem tastu Kadri Ćusaju prijetio ubistvom na telefonu, razgovor je i snimljen.

20.01.2024. Poziv je prijavljen nadležnima, dok je KallxoPernime otkrio da je tužilac Uesin Veliji pozvao žrtvu sa zahtjevom da se slučaj pošalje na medijaciju.

Dana 24.04.2024., stranke su pozvane na sud zbog pitanja dječjeg starateljstva. U hodniku suda Omer Muhameti je snimljen kako prijeti svojoj bivšoj supruzi, malo prije ročišta. Tokom sudske rasprave Muhameti je nastavio da galami , prijeti i vrijeđa bivču suprugu. Zatim je Muhameti napustio sudnicu i uz prijetnje da će ih ubiti otišao van objekta suda. Kadri je zatim u hodniku rekoa sudinici da ona treba da ih zaštiti i ako ništa da prijavi policiji. ona je samo rekla da to nije njen posao i otišla je tvrdi Ćusaj.

Strah porodice Ćusaj se nastavila i nakon što je pozvao policiju da ih zaštiti. Dva policajca bez auta su došla u pomoć. Predlažu žrtvi da ode do stanice da da izjavu, dok otac ostaje izložen napadaču.

„Otišao sam da izvadim vozilo sa parkinga, tek tada sam ga video. I ja sam otvorio vrata i izašao, i mislio sam da će izaći da priča, ali on je otvorio vrata i izvadio pištolj, i kada sam vidio pištolj, ja sam krenuo da se udaljim, a kada sam krenuo, on je pucao, pukotina je razbila staklo i mene je metak pogodio u grudi, a zatim je metak izašao(prostrelna rana)” – objašnjava Kadri Ćusaj, pokazujući gde je metak prošao. Ranjen u desnu ruku veoma blizu srca, zatim sam otišao svojim vozilom u policijsku stanicu, tamo nije bilo kola hitne pomoći, ja sam otišao u bolnicu svojim autom.

„Tata je došao u stanicu i povrijeđen, vikala sam da pozovu prvu pomoć. izgledalo je da je ranjen u srce i rekla sam im da pozovu prvu pomoć. Nisu se potrudili ni da zovu mom ocu prvu pomoć – nisu se trudili. Odveli su ga sa vozilom mog oca jer nisu imali svoje vozilo. Otišli su u bolnicu i zatim mu je ukazana prva pomoć” – priča ona o neuspehu policije da kontroliše situaciju i garantuje bezbednost porodici.

Cijelu reportažu možete pogledati ispod.

Go to TOP