Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Po Mustafi Ohridski sporazum težak i zapravo Kurti eskalira situaciju na sjeveru! Parcijalna amnezija na 2013-tu ili… ?

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa i jedan od utemeljitelja ZSO sa bivšim predsednikom Thačijem koji je sada u Haškom pritvoru optužuje zapravo premijera Aljbina Kurtija za eskalaciju situacije u zemlji prenosi Kosova.info

On je u intervjuu za kosovski komercijalni medij na albanskom KosovaPress rekao da Kurti stvara međunarodnu reakciju i, prema njegovim rečima, pokušava da dobije poene kako bi “eskalirao” situaciju slično govoru političara iz susedne Srbije od Vučića pa vertikalno naniže.

Mustafa ističe da Kurti ne može izbjeći primjenu sporazuma o međusobnom priznanju sa Srbijom, eskalirajući situaciju na sjeveru (sobzirom da se on za to pobrinuo tokom boravka na čelu države sa koalicionim partnerima).

I kaže da je Ohridski sporazum stroži od onog iz 2013. godine. Između ostalog, Mustafa govori i o ZSO i mjerama EU prema Kosovu.

Bivši sekretar AP Kosovo u vreme Vlade Miloševića te premijer Kosova i lider sada opozicionog LDK-a Isa Mustafa tvrdi da nije bilo potrebe za zaoštravanjem situacije na severu zemlje i da gradonačelnike tamošnjih opština nije bilo potrebno “instalirati u njihove kancelarije sa specijalnim policijskim jedinicama (jer je efikasnije da njihove poslove obavljaju paralelne institucije Srbije koje su davno trebale prestati sa radom na tertoriji Republike Kosova)”.

Mustafa iznosi viđenje da se situacija na sjeveru zemlje zakomplikovala od prošle godine, kada se razgovaralo o registarskim tablicama, a potom, prema njegovim riječima, donošenjem raznih mjera na sjeveru zemlje, kako kaže, koje su nekoordinirane sa međunarodnim partnerima.

On ističe da Republički premijer ne može da izbegne sprovođenje sporazuma o međusobnom priznanju sa Srbijom, kako ističe, kroz akcije eskalacije situacije na severu.

Isa Mustafa u intervjuu za je takođe pomenuo i ZSO odnosno Zajednice opština naseljenih većinski kosovskim Srbima.

Povodom sporazuma o principima za osnivanje ZSO 2015. godine između Kosova i Srbije, Mustafa navodi da je taj dokument sačinjen kao njihova obaveza da sprovode zakon o ratifikaciji prvog sporazuma iz 2013. godine, kada su Kosovo i Srbija postigli prvi sporazum o normalizaciji odnosa.

Prema njegovoj tvrdnji zapravo Ohridski sporazum postignut 18. marta između Kosova i Srbije je mnogo ozbiljniji. Ozbiljnim vidi i pitanje stava Srpske pravoslavne crkve Srbije, koje je predviđeno sedmom tačkom Ohridskog sporazuma.

Povodom nacrta statuta premijera Albanije Edija Rame za ZSO, bivši šef opozicionog LDK-a kaže da to nije bila Ramina dužnost, već Kurtijeva ali da Rama ne može biti kritikovan zbog nacrta statuta ako Vlada ne izađe sa sopstvenim predlogom. Ili ništa ne valja ali je sve sasvim uredu?

Mustafa govori i o merama Evropske unije prema Kosovu.

I dok napominje da je Kosovo poštovano od strane Evropske unije(zaboravaljući viznu liberalizaciju), postavlja pitanje da ako EU povuče mere protiv Kosova, “hoćemo li biti u istoj situaciji kao i ranije?”.

Mustafa potpuno pogrešnim naziva izjave ministrice vanjskih poslova Donike Grvala Švarc, koja je prije dvije sedmice na Dubrovačkom forumu Evropsku uniju nazivala “papirnatim tigrom” iako je to stav u više razvijenih članica ove zajednice?

Ističe da Kosovo ne može učiniti nijedan korak bez EU…

Go to TOP