Ovo je najpopularnija pjesma u historiji, prema Guinnessovoj knjizi rekorda

Mislite li da je najpjevanija pjesma na engleskom jeziku jedna s dugog popisa Taylor Swift ili pak neka iz razdoblja vinila – moguće Beatlesa?

E, pa nije. Iako nije niti jedna od onih koje vam vjerojatno u ovom trenutku padaju na pamet – kladimo se da znate sve riječi ove pjesme. Vjerovatno ste ju nedavno i pjevali, a da toga niste ni svjesni.

U pitanju je pjesmica koja se redovito prigodno pjeva. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda riječ je o pjesmici “Sretan ti rođendan” (Happy Birthday to You). Zapravo većina nas se nikada nije ni zapitala ko je napisao ovu pjesmu, a ako i kojim slučajem je – onda smo najčešće pretpostavili da je potekla iz naroda i da je s vremenom dobila oblik kakav ima danas.

Kada su autorice ove pjesme sestre Patty Smith Hill i Mildred Jane Hill kreirale ovaj pjesmuljak nisu mogle znati da će po njoj ostati ponajviše upamćene, piše Povijest.hr.

Mildred je bila pijanistica i muzička pedagoginja dok se Patty bavila općom pedagogijom i svoju je karijeru započela kao odgojiteljica u vrtiću u Louisvilleu u Kentuckyju. Obje su bile zainteresirane za edukaciju, a u poduku su unijele duh novog vremena u kojem je dijete polagano prestajalo biti pasivan sudionik ovog procesa. Mildred koja je podučavala djecu u pjevanju i sviranju, potpisala je note, a Patty tekst.

Godine 1893. izdale su knjigu “Priče o pjesmama za vrtić” (Song Stories for the Kindergarten). Tu je bila i pjesma, koja se u tom trenutku nazivala “Dobro jutro svima” (Good morning to you), a koja se pjevala kao znak dobrodošlice djeci u vrtićku ustanovu.

Go to TOP