Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Ove promjene u ponašanju mogu biti rani znakovi Alzheimerove bolesti

Češći gubitak pamćenja može ukazivati na Alzheimeovu bolest ili neku drugu vrstu demencije. Alzheimerova bolest uzrokuje lagani gubitak pamćenja, razmišljanja i sposobnosti zaključivanja.

Postoji više promjena u ponašanju koje mogu ukazivati na ovo stanje. Stoga, ukoliko primijetite neke od njih, dogovorite termin kod svog ljekara.

Gubitak pamćenja koji narušava svakodnevni život

Jedan od simptoma u ranoj fazi Alzheimerove bolesti je zaboravljanje nedavno naučenih informacija. To može uključivati pamćenje datuma ili događaja, ali i postavljanje istih pitanja svojim sagovornicima.

Poteškoće u obavljanju poznatih zadataka

Ljudima koji imaju Alzheimerovu ili drugu vrstu demencije, često je teže obavljati dnevne zadatke koje su nekada s lakoćom radili. To mogu biti radnje poput upravljanja automobilom, obavljanje kupovine ili prisjećanje omiljene igre.

Izgubljenost u vremenu i prostoru

Ponekad zaboravimo koji je dan u sedmici i to nije nužno znak za uzbunu. Međutim, ako izgubite pojam o datumima i godišnjim dobima, trebali biste razgovarati sa svojim ljekarom. Također, ako u jednom trenutku shvatite da ne znate gdje ste ili gdje trebate krenuti, to bi također mogao biti jedan od ranih znakova Alzheimerove bolesti.

Otežano čitanje i razumijevanje

Neki ljudi koji žive s Alzheimerovom bolešću mogli bi doživjeti promjene vida. To može dovesti do poteškoća s ravnotežom ili problema s čitanjem. Također mogu imati problema s procjenom udaljenosti i određivanjem boje ili kontrasta, što uzrokuje probleme s vožnjom.

Problemi s govorom

Problemi s govorom kao što mucanje ili jednostavno teži pronalazak prave riječi također nisu znak za uzbunu, ali ako osoba ima problem s praćenjem razgovora ili ima problem s imenovanjem poznatog imena ili predmeta, trebala bi posjetiti ljekara.

Promjene u raspoloženju

Osobe koje imaju Alzheimerovu bolest mogu doživjeti promjene raspoloženja, ali i ličnosti. Mogu postati zbunjeni, sumnjičavi, depresivni ili uplašeni. Mogu se podjenako uznemiriti kod kuće, s prijateljima ili kada su izvan svoje zone udobnosti.

Go to TOP