Ova godina donosi novu nadu za sprovođenje sporazuma između Kosova i Srbije poručuju iz EU

Evropska unija (EU) kaže da se nada da će ove godine Kosovo i Srbija implementirati sporazume do sada postignute u dijalogu uz posredovanje bloka, ističući da su oni obavezujući i da ih obje strane moraju u potpunosti implementirati.

Portparol EU Peter Stano rekao je u ponedjeljak u Briselu da početak primjene sporazuma o registarskim tablicama ove sedmice između dvije zemlje pokazuje da “kada postoji volja sa strane, onda je napredak moguć”.

Kosovo i Srbija su takođe zvanično priznale jedna drugoj registarske tablice, ne primenjujući od 1. januara režim nalepnica koje su prekrivale državne simbole na registarskim tablicama kada su se vozila kretala na njihovoj teritoriji.

„Rad na dijalogu se nastavlja i fokus je na implementaciji onoga što je dogovoreno u Briselu, a potom i u Ohridu prošle godine. U slučaju prepoznavanja registarskih tablica vidjeli smo da je napredak moguć. Strane su se dogovorile o provođenju odluke o registarskim tablicama”, rekao je Stano.

Naglasio je da će EU raditi na tome da pomogne strankama da provedu ono na što su se obavezale i ponovio da su one obavezujuće za strane.

Blok 27 zemalja posreduje u dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije od 2011. godine.

Kosovo i Srbija su prošle godine postigli Sporazum o putu normalizacije odnosa i Aneks za njegovu implementaciju. Uprkos međunarodnom pritisku na strane da sprovedu sporazum, evropski blok je saopštio da se on ne sprovodi.

Na pitanje koje alate EU ima da ubijedi Srbiju da implementira sporazum, budući da je navela da neke njegove dijelove neće implementirati, Stano je u ponedjeljak rekao da je Srbija izabrala integraciju u EU kao orijentaciju iu slučaju neuspjeha u implementaciji obaveza, ovaj proces bi bio ugrožen.

„Znamo da postoje i druga pitanja koja Srbija mora da ispuni u procesu integracije, ne samo Kosovo. Ali još jedan će učiniti putovanje još težim”, rekao je.

Sporazum o normalizaciji, od 11 članova, između ostalog, predviđa nivo samoupravljanja kosovskih Srba na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, dok se od Prištine i Beograda traži da sprovode i sve prethodne sporazume o dijalogu.

Sjedinjene Američke Države su u više navrata govorile da dijalog za normalizaciju odnosa treba završiti uz obostrano priznanje Kosova i Srbije.

Međunarodna zajednica je stalno tražila od Kosova da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom, koja bi trebalo da omogući veće odlučivanje Srbima na Kosovu.

Nacrt statuta Asocijacije opština sa većinski srpskom zajednicom ZSO predstavljen je Kosovu i Srbiji u oktobru od strane predstavnika EU, Sjedinjenih Država, Francuske, Nemačke i Italije. Međutim, nedavno je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da će on i neki od njegovih ministara napisati nacrt statuta ZSO.

Povodom kaznenih mera koje je EU preduzela protiv Kosova prošle godine, nakon porasta tenzija na severu zemlje kada su albanski gradonačelnici postavili svoje funkcionere u četiri opštine sa srpskom većinom nakon izbora koje su osporili i bojkotovali lokalni Srbi, Stano je rekao da će biti uklonjeni “kada se proceni da su preduzeti odgovarajući koraci za proširenje situacije na severu Kosova”.

On je naglasio da blok prati situaciju na terenu i sarađuje sa partnerima da vide da li su preduzete odgovarajuće mjere.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je prošlog meseca rekla da postoji tendencija nekih zemalja da zloupotrebe mere koje je blok uveo početkom ove godine prema njenoj zemlji, kako bi je “uslovljavali potpuno drugim pitanjima”.

“Što se tiče mera, one su morale da budu uklonjene, zapravo nikada nisu morale da budu uvedene, uprkos neslaganjima koja su postojala između Vlade Kosova i partnera u EU oko 26. maja”, rekla je Osmani.

Ona je insistirala da je Kosovo ispunilo uslove za ukidanje mera, rekavši da se dogodilo “ono što je traženo od Kosova za ono što su oni nazvali deeskalacijom”.

Go to TOP